Европейска млечност може да се постигне и в България. Пример за това е българската кравеферма в село Желязно, в която се отглеждат 193 крави със средна дневна млечност 33 литра от животно. Изпълнението на проекта и цялото оборудване във фермата е от фирма Агритоп.
 
 
Фермата е нова, пусната в експлоатация преди година и половина.
 
„Проект перфектно изпълнен от специалистите на фирма Агритоп“, коментира управителят на кравефермата, д-р Мариел Мерджанов. 
 
 
В края на 2015 г. във фермата пристигат 200 заплодени юници от Дания. Това са идеалните крави за мляко, обясни управителят. Животните са здрави, едри и с отлична производителност. Средната дневна млечност от крава е 33 литра, а на 100-ия ден от лактацията е средно 42 литра. Млякото е и с отлични показатели: мазнина – 4,5% и протеин 3,4 - 3,5 %.
 
Несъмнено най-важните условията за ефективната животновъдна ферма са добър подбор на животни, съвременно оборудване и правилно хранене. Защото здравето и млеконадоят на кравите зависят пряко от условията, при които живеят, категорични са експертите от Агритоп.
 
 
А тук, в Желязно те се спазени напълно. Обектът, състоящ се от обор за дойни крави с родилни боксове и от обор за подрастващи животни. Оборите са с индивидуално боксово отглеждане, като боксовете са покрити със синтетична настилка. Съставните й елементи  я правят много мека и по този начин тя осигурява необходимия комфорт и удобство за кравите. Тя е  изработена от специални  устойчиви на износване и лесни за почистване материали. 
 
В оборите са монтирани ветрозащитни щори, които гарантират оптимална защита срещу вятър и течения и са бързо отваряеми за проветряване. Най-благоприятният ефект от щорите се наблюдава през горещите летни дни и при силни ветрове. В единия случай позволяват естествена вентилация, а в другия – спират евентуално течение в обора. За здравето на животните през горещите летни месеци са монтирани специализирани оборни вентилатори. Вентилаторите са монтирани в подпокривното пространство, задвижват бавно въздушните маси в обора и намаляват ефективно топлинния стрес на животните. По този начин няма намаление на млеконадоя и в най-горещите летни дни.
 
 
В помещенията са монтирани групови подгряващи поилки, основната цел на подгряването е да се осигури непрестанен достъп до прясна вода на животните и през зимата, без да тя замръзва или да е с много ниска температура. Така че да се задоволи голямата потребностите на кравите от вода за максимална  усвояемост на фуражите и висока млечна продуктивност. Високия млеконадой във фермата е отличен пример за това. За пълен комфорт кравите разполагат и с чесалки. Телетата до третия месец се отглеждат в индивидуални боксове – иглута.
 
Кравефермата в с. Желязно разполага с доилна зала с внедрена доилна инсталация DeLaval тип рибена кост 2х10 и чакалня.
 
 
Модерната доилна инсталация отговаря на съвременните стандарти за бърз трафик на кравите, големина на стадото и изисквания за качество при доене. Тя внедрява във фермата системи за автоматизация чрез компютъризирана система за идентификация и управление на стадото от DeLaval ALPRO. Така всяко животно се идентифицира индивидуално от системата и ефективно може да бъде контролирана разгоненост на животните, издоеното количество мляко, групиране на животните според лактационния период и т.н.  Едновременно се доят 20 крави. Вакум системата отвежда млечната суровина директно в охладителния млечен танк за перфектно охлаждане и съхранение. Така се гарантира високата хигиена и запазване на качеството на млякото, което няма директен контакт с въздуха и външната среда. 
 
Доилната зала е оборудвана и със селекционна врата, която след доенето може да отдели лесно и бързо кравите за извършване на съответните манипулации с тях.
 
 
Почистването на торовата маса става чрез автоматизирани въжени скрепени линии, които отвеждат тора в надземна торова лагуна. А оттам с цистерна за течен тор Joskin се използва за торене на земите върху които от фермата си отглеждат грубите фуражи. Това е оптималното решение за оползотворяване на оборския тор и възможност, от която фермите с добър мениджмънт се възползват.
 
Фирма Агритоп изгражда в животновъдния обект силажни ями, и фуражна кухня. Д-р Мерджанов казва, че благодарение на нея  те сами си подготвят концентрирания фураж, тъй като могат да определят и променят състава на фуража съобразно нуждите на животните. Фуражната кухня им гарантира отлично смилане и смесване, което е гаранция за доброто усвояване от животните.
За товарачите Weidemann, управителят не пести похвали:
 
„Weidemann-ът върши работата на 10 работника, тези машини са много ефективни, маневрени и много икономични“. Освен тях във фермата, Агритоп доставят и две цистрни Joskin и фуражораздаващо ремарке.
 
Имаме и нов проект по подмярка 4.1 за изграждане на обор за майки и за сухостойни крави, споделя д-р Мариел Мерджанов и допълва:
 
„Отново смятаме да се доверим на Агритоп, тъй като сме много доволни от съвместната ни работа. Спрели сме избора си на тях, защото са професионалисти, гъвкави са и са на разположение 24 часа в денонощието“.