Германската компания Peat разработи приложението Plantix за диагностика и лечение на болести по селскостопанските култури. Потребителите зареждат снимки на поразените растения през приложението, което анализира изображенията и посочва болестта и причината за нея, информира FAO.

Как да постигнем икономичност в разхода на гориво?

В Plantix е реализирана система за машинно обучение. Колкото повече снимки добавяте в базата данни на приложението, толкова по-точно то ще работи. Програмата не само диагностицира, но и предоставя на потребителя информация за профилактичните мерки и методите за борба с болестта. 

По думите на генералния директор на Peat ежегодишните загуби от реколтата в цял свят заради болести и вредители достигат 30 %. Приложението може да понижи този показател.



От юни 2015 г. Plantix е получило над 500 000 снимки. Тази огромна база от изображения позволи на приложението да установи много болести. В момента програмата може да открие над 60 заболявания. То съдържа и библиотека на патогените, които може да бъдат филтрирани по видове растения, гъбички, бактерии, вируси и други категории.

Още една възможност – потребителите могат да споделят опита си в борбата с болестите по културите, а също така получават достъп до доклади за времето.

Приложението е достъпно за безплатно сваляне в Google Play в много страни. Изначално то бе пуснато в Германия, Бразилия и Индия – именно в тези страни Plantix работи доста добре. За другите страни, тъй като продължават да се събират снимки и информация, може да възникват трудности с диагностицирането на някои болести.