Обновяването на орто-фото картата на страната върви в срок, съобщават от МЗХ. Самолетното заснемане било приключило и сега се извършва последваща обработка на снимките.

Заложеният срок по плана за действие за предаването в ДФЗ  на обновената база данни е 31 януари 2011 г. Изплащането на субсидиите ще започне след като приключат всички проверки на фонда през февруари догодина.

Очаква се картата да бъде обновена на 60%, а през следващата година да дозаснемат и останалите 40% от територията, за да изпълним изискванията на ЕС. Припомняме, че Европейската комисия и Европейската сметна палата правиха проверка на процедурите по одобрение и изплащане на субсидиите по схемите за директно подпомагане през 2007 г. и 2008 г. и установиха нередности в управлението и прилагането на схемата за плащане на площ, като наложиха санкции. За 2007 г. те са в размер на 40 млн. лв., а за 2008 г. 50 млн. лв. В допълнение на това, голяма част от цифровата орто-фото карта на земеделските земи в системата за идентификация на земеделските парцели е изработена на базата на самолетни снимки от 2006 г., които вече не са актуални. Тоест, ако картата не бъде актуализирана ще се дават субсидии за нереално обработвани парцели, които средства след последваща проверка на европейските одитни органи ще трябва да бъдат върнати.

 



© 2010 Всички права запазени. Позоваването на Фермер.БГ е задължително!