Към настоящия момент приемът за дейности от направление „Контрол на почвената ерозия“ и „Подсигуряване на разнообразна паша на пчелите и осигуряване на естествено опрашване“ от мярка 10, както и площи по подмярка „Плащания за преминаване към биологично земеделие“ от мярка 11 от ПРСР 2014-2020 г. е ограничен поради няколко причини. Това даде като отговор проф. Христо Бозуков във връзка с въпрос, зададен от бившия земеделски министър Десислава Танева.
 
 
Контрол на почвената ерозия
 
Основните мотиви да не бъдат включени в приема през Кампания 2017 заявления с нови 5 годишни ангажименти (2017-2021 г.) за дейности от тези направления са вече достигнати реално планирани индикатори, тъй като по направление „Контрол на почвената ерозия“ изпълнението е най-малко 4 пъти над планираните 7 000 ха.
 
 
Друга причина е, че и по двете мерки няма дефинирани „приоритетни сектори“, до които би могло да се реши да бъде ограничено подпомагането. Освен това данни на Държавен фонд „Земеделие“ (ДФЗ) сочат за недостиг на финансови средства и органичен бюджет, се пише още в отговора на Бозуков.
 
Плащания за преминаване към практики и методи за биологично земеделие
 
По отношение на заложените индикатори по подмярка „Плащания за преминаване към практики и методи за биологично земеделие“ (период на преход)  от 23 000 ха е налице значително по-голямо заявяване на площи (над 30 000 ха през Кампания 2015 и около 80 000 ха през Кампания 2016), те също са реално вече достигнати. 
 
 
Подсигуряване разнообразна паша на пчелите и осигуряване на естествено опрашване
 
Аргументите на проф. Бозуков във връзка с дейностите от направление „Подсигуряване разнообразна паша на пчелите и осигуряване на естествено опрашване“ са на база на становище на ДФЗ-РА за необходимост от промяна в системата на БАБХ.
 
В момента е поет ангажимент за осигуряване на ефективна система на контрол за спазване изискванията за отпускане на финансова помощ. През периода август-септември 2016 г. е стартиран процеса за допълнение и изменение на Наредба № 10 от 1 април 2015 г. за условията за регистрация и реда за идентификация на пчелните семейства. Първият проект е представен за публично обсъждане на 13 октомври 2016 г. Нов проект на наредбата е предоставен за публично обсъждане на 22 декември 2016 г., като се предвижда въвеждане на индивидуална идентификация на пчелни семейства, участващи по мярка 214 от ПРСР 2007-2013 г., и мерки 10 и 11 от ПРСР 2014 – 2020 г. 
 
„Становището на ДФЗ-РА е, че стартирането на новото направление от мярка 10 без да е осигурена необходимата промяна в системата на БАБХ, би довело до затруднения при приема на заявления и тяхната обработка“, пише в отговора си Бозуков.
 
 
На 28 март промените са обнародвани в ДВ, но към настоящия момент реално не е стартирал процеса по идентификация на пчелните семейства в системата на БАБХ.
 
„С оглед нормалното протичане на процеса по прием и обработка на подадените заявление, както и предвид ограничените финансови средства по мярката, не е обосновано стартирането на прием на заявления по новото направление, за които следва да е осигурена ефективна система за контрол“, обяснява професора в писменото си становище.