Очаква се евродепутатите от земеделската комисия на ЕП да гласуват Регламента за стратегическите планове по Общата селскостопанска политика (ОСП) на 2 април и Хоризонталния регламент на 8 април. 
 
 
В тази връзка румънският премиер Виорика Дънчила и еврокомисарят по бюджета Гюнтер Йотингер призоваваха Председателя на Европейския парламент (ЕП) Антонио Таяни да ускори работата по секторните законодателни предложения като Кохезионната политика и ОСП преди парламентарния отпуск. Те са потърсили подкрепата на Таяни за ускоряване на съвместната  работа с оглед приключването на 37 секторни програми, които ще подкрепят бъдещия дългосрочен бюджет на ЕС. 
 
[news]
По-конкретно, двамата политици насърчават ЕП да продължи усилията си по предложенията за бъдещата Кохезионна политика и ОСП. Според тях най-вече ефективният напредък в тези ключови стълбове на ЕС е от съществено значение за навременното приключване на преговорите за бъдещата Многогодишна финансова рамка (МФР), съобщи ОДЗ-Кюстендил. 
 
„Говорейки за ОСП, сега приоритетът трябва да бъде бързото приключване на преговорните позиции, за да могат да започнат междуинституционалните преговори“, категорични са експертите.
 
Други гласувания също предстоят. Някои източници посочват, че проектодокладът за Общата организация на пазарите (ООП) на селскостопански продукти може да бъде гласуван на 1 или 2 април. Гласуването му на 1 април ще позволи да остане повече време за разглеждане на Регламента за стратегическите планове на следващия ден. Но и двете предложения – за ООП и за Стратегическите планове могат да преминат гласуване на 2 април. 
 

Следете темата и на cap4us.fermer.bg