През 2018 г. предстои проверка на проектите по Програмата за развитие на селските райони 2014-2020 г. (ПРСР 2014-2020). По правилото N+ 3 трябва да имаме усвоени близо 503 млн. евро, като до момента те са 284 млн. евро. Отсега мога да кажа, че за 2018 г. няма да има проблем, но през 2019 може и да се появи такъв, защото там се появяват между четири и петстотин милиона евро, които трябва да бъдат затворени в рамките на годината. Това каза Румен Порожанов, министър на земеделието, храните и горите, в отговор на депутатски въпрос.
 
 
„Затова изпълнението и усвояемостта  на средствата  по всички правила и изисквания трябва да се завърти  в оборот много добре. Стремежът беше в предходните две години да се дава приоритет на най-атрактивните мерки  от гледна точка на създаване на добавена стойност в земеделието. Това бяха производство и преработка на земеделска продукция. Малко по-назад остана мярката за неземеделски дейности. Тях може би ще сложим  в индикативния график със съответната наредба в края на тази година“, допълни министър Порожанов.
 
По думите му ще бъде полезно, ако се проведе дебат по появилите се вече проблеми, за да бъде ясно към трябва да има приоритет. 
 
„Новият индикативен график вече е качен на страниците на МЗХГ и Държавен фонд „Земеделие“. В него е съчетана възможността да се отворят всички мерки, които са в готовност.Тези, които ще бъдат актуални през тази година с подготовката на  наредби, които трябва да бъдат довършени, и, разбира се, да са съобразени с капацитета на Разплащателната агенция, за да може да се приемат и обработят в срок тези проекти. Като казвам в срок не е тайна, че поради голям интерес при кандидатстването, срокът от три месеца е невъзможен. Затова и в момента има проект на наредба по горските мерки, който не е публично оповестен“, обясни министърът.
 
Румен Порожанов коментира още, че стремежът на МЗХГ е да възобнови в добър ритъм оборота, приемането на мерките и обработката на проекти по ПРСР, като крайната цел е да има добро изпълнение и разплащане навреме.