x
съобщение
Нямате нови писма.
Известия за коментари
Известия за коментари
Нямате нови известия.
Мнения в абонирани
Мнения в абонирани
Добави приятел
Приятели
Нямате нови покани за приятелство.
Дейност на приятели
Дейност на приятели
Вход през фейсбук

Премиерът разпореди спешно решение за добива на газ в Добруджа

Трима министри ще се занимават с инвестиционното предложение на фирмата „Русгеоком БГ“

Премиерът разпореди спешно решение за добива на газ в Добруджа
Автор: Фермер.БГ
Пресслужба на Министерския съвет

Министър-председателят Бойко Борисов и кметът на Генерал Тошево Валентин Димитров обсъдиха резултатите от провелия се в общината референдум за или против добива на природен газ в най-плодородните земи на България.

 

Референдум отхвърли добива на природен газ в Добруджа

 

Премиерът разпореди на министрите на околната среда и водите Нено Димов, на енергетиката Теменужка Петкова и на земеделието, храните и горите Румен Порожанов в спешен порядък да намерят решение на въпроса, съобщи правителствената пресслужба.

 

 

Местните власти в Генерал Тошево проведоха на 17 декември 2017 г. референдум с въпрос „Против ли сте Община Генерал Тошево чрез Общински съвет или Кмета на Общината да одобрява устройствени планове, определящи териториите за проучване, добив, преработка на следните подземни богатства: нефт, природен газ, твърди горива, минни отпадъци”.

 

С огромно мнозинство от 96.9% избирателите в общината се обявиха против добива на природен газ в Добруджа.

 

От  12 654 имащи право на глас граждани пред урните се изправиха 6 671 човека или над 52%. Против добива се обявиха 6 465 души, а за – 172-ма.

 

Обществената реакция е в отговор на инвестиционното предложение на фирмата „Русгеоком БГ“ ЕАД, която иска 35-годишна концесия за конвенционален добив на природен газ в района. 

 

Основен приоритет за настоящето правителство е опазване здравето на хората. Това казаха министрите на енергетиката Теменужка Петкова, на околната среда и водите Нено Димов и на земеделието, горите и храните Румен Порожанов по време на среща с представители на Националната асоциация на зърнопроизводителите, инициативния комитет против добива на природен газ и местната власт на Генерал Тошево.

 

По думите на министър Петкова съгласно Закона за подземните богатства, Министерството на енергетиката няма да предприеме никакви действия по издаване на търговско открие за добивни дейности в блок „Добрич“ преди получаване на становище по Оценка на въздействие върху околната среда от Министерството на околната среда и водите.

 

Към момента МОСВ очаква становища от още осем компетентни институции за изясняване на поставени по време на обществените обсъждания въпроси, преди да се пристъпи към разглеждане на ОВОС от експертен съвет на Регионалната инспекция по околната среда и водите.

 

 

.© 2018 Всички права запазени. Позоваването на Фермер.БГ е задължително!


Свързани новини
НАЗ предприе спешни мерки срещу добива на газ в Добруджа
 

Пречи ли на работата във фермата лятното часово време?

news