x
съобщение
Нямате нови писма.
Известия за коментари
Известия за коментари
Нямате нови известия.
Мнения в абонирани
Мнения в абонирани
Добави приятел
Приятели
Нямате нови покани за приятелство.
Дейност на приятели
Дейност на приятели
Вход през фейсбук

Преливащи язовири унищожиха оранжерии в Плевенско

Областният управител подготвя заповед за действията при наводнения в три общини

Преливащи язовири унищожиха оранжерии в Плевенско
Автор: Фермер.БГ
Оранжерии и стопански дворове са пострадали в село Ракита, община Червен бряг, и в село Садовец, община Долни Дъбник, след преливането на два язовира в Плевенско.
 
 
„Язовир Ракита I  е прелял през преливника и стената, която е започнала да се отмива под напора на водата. Прелял през преливника е и другият язовир Ракита II - Соватски дол, като водната маса се е изляла в общо дере. В  резултат  на това са наводнени оранжерии, стопанки дворове и мазета на къщи в селата Садовец и Ракита.“, каза областният управител Мирослав Петров, цитиран от Дарик.
 
И двата язовира са общинска собственост и са били отдадени на концесия. Последно са проверявани от комисия, назначена от областния управител на 21 юни.
 
След  инспекцията е издадено предписание да се актуализира аварийният план въз основа на оценка на риска по Закона за защита при бедствия. Необходимо е да се довърши възстановяването на водния откос, на въздушния откос на изхода за основния изпускател и на енергогасителя след основния изпускател. Срокът за изпълнението на всички предписания на комисията е 31 август тази година.
 
Хората в двете села Садовец и Ракита са обходени и предупредени да бъдат в готовност за евакуация при усложняване на положението. Местните власти се надяват да не се стигне до там, но все пак предупреждението за потенциално опасно време - жълт код за проливни валежи, остава в сила. 
 
Противопожарни екипи са отводнявали няколко къщи в Искър. Наводнени домове и стопански постройки има и в село Беглеж. При нужда ще бъде свикан Областният щаб по бедствия и аварии. Областният управител Мирослав Петров подготвя и заповед за готовност за въвеждане на плановете за действие при  наводнение за общините Плевен, Долни Дъбник и Червен бряг.
 

 

© 2018 Всички права запазени. Позоваването на Фермер.БГ е задължително!


Свързани новини
Увеличават се наводнените земеделски земи в Брегово и Иново (обновена)
 

Коя тема от новата ОСП представлява най-голям интерес за Вас?

news