Европейският комисар по земеделие Дачиан Чиолош обяви на пресконференция в Брюксел новата рамка на реформата в Общата селскостопанска политика (ОСП) на Европейския съюз за следващия програмен период до 2020 г.

Преките плащания за земеделските стопани ще останат, но трябва да станат по-ефективни, заяви по време на пресконференцията Дачиан Чиолош. „Ние предлагаме да има горна граница на преките плащания. Това е подкрепа за доходите на земеделските стопани. Предлага се по-проста система за дребните земеделски стопани, които да се интегрират по-добре в ОСП”, каза комисарят. ЕК предлага също така да има допълнителна финансова помощ за осигуряване на стимул за стопаните, за да осъществяват по-добре своите практики в по-малко облагодетелстваните райони.

Равнопоставеността и балансът ще са нови критерии в новата ОСП, изтъкна още комисарят. По думите му ще е важна равнопоставеността на различните региони и сектори в селското стопанство.

Политиката за развитие на селските райони ще продължава да се прилага, както досега, т.е. остава подкрепата чрез инвестиции, иновации за борба с измененията на климата, ще се насърчат стопаните, които опазват околната среда.

„Намираме се на етапа, в който се стремим да осигурим излизане от кризата, механизмите за управление на пазара трябва да бъдат обновени, опростени, за да бъдат по-добре ориентирани”, каза още Дачиан Чиолош.

Според Чиолош ЕК е наблегнала на факта, че ОСП трябва да запази главната си роля в политиките на ЕС, но трябва да е ясно и каква е прибавената стойност от тази политика. ОСП все още не е детайлизирана, но трябва да насочи селските стопани накъде да вървят, обясни комисарят, който допълни, че в реформата е главно да се очертаят насоките.