Диференциране на предметния обхват на идентификационните средства, с което животните и съответно средствата ще се разделят на две категории. Това гласи проект на Наредба за изменение и допълнение на Наредба № 6 от 2013 г. за изискванията към средствата за официална идентификация на животните и използването им, условията, реда и контрола по събиране, въвеждане, поддържане и използване на информацията в Интегрираната информационна система на Българската агенция по безопасност на храните.
 
 
С проекта на наредбата се предлага въвеждането на две категории: 
- идентификационни средства, в обхвата на които влизат, както досега посочените в тази Наредба средства за идентификация на едри преживни животни (ЕПЖ), дребни преживни животни (ДПЖ) и свине, така и предложените с този проект средства за официална идентификация на пчелните семейства;
 
- идентификационни документи (паспорти), в обхвата на които влизат предложените с този проект средства за официална идентификация - паспорти за едри преживни животни, еднокопитни животни (ЕКЖ), домашни любимци (ДЛ) от видовете, които подлежат на идентификация, кучетата за служебни, ловни и други цели. 
 
Според проекта разделението на категориите се обуславя от факта, че по същество първата представлява средства за идентификация, които се поставят на животните, а идентификационните документи са средства, издавани при идентификацията на същите от орган-издател.
 
С проектонаредбата се засягат и пчелните семейства. Средство за официална идентификация на пчелните семейства – това е едно от задължителните условия за бенефициентите по  мярка 10 „Агроекология и климат“, мярка 11 „Биологично земеделие“ от Програмата за развитие на селските райони (ПРСР 2014- 2020 г.) и мярка 214 „Агроекологични плащания“ от ПРСР 2007-2013 г., пчелари. Според наредбата средството за официална идентификация на пчелните семейства е индивидуалната идентификационна табела. 
 
 
Предлага се и промяна, с цел въвеждане на възможността за идентификация на едрите преживни животни с електронни средства за идентификация – електронна ушна марка или търбушен болус, като част от комплекта за идентификацията им след 18 юли 2019 г. Предвидено е употребата на тези електронни средства при ЕПЖ да бъде по избор на собственика на животните, т.е. да се приложи или идентификация с комплект - ушни марки (неелектронен комплект), или комплект - ушна марка и електронна ушна марка или ушни марки и търбушен болус (електронен комплект).
 
Според доклада на д-р Дамян Илиев, изпълнителен директор на БАБХ, предложената промяна, свързана с одобряване за използване на нови средства за идентификация при ЕПЖ и ДПЖ (електронни средства), както и въвеждане използването допълнително на бар-код върху идентификаторите при посочените животни и свинете ще има сравнително ниска финансова тежест върху стопаните. От друга страна предложените промени предоставят възможност за развитие на по-голяма автоматизация на процеса на идентификация на селскостопанските животни, което индиректно би намалило тази финансова тежест, както и би позволило разработване на достъпни или безплатни електронни приложения и възможността за използване на четящи бар-код устройства.
 
Общественото обсъждане на проектонаредбата продължава до 20 октомври.