За следващата година за млечния сектор са предвидени около 200 млн. лв. гарантиран бюджет от Програмата за развитие на селските райони 2007-2013 г. Освен това Държавен фонд „Земеделие” ще предоставя нисколихвени кредити, съобщи в дискусия по време на изложението „Светът на млякото“ зам.-министърът на земеделието Цветан Димитров.


МЗХ представи финансовите възможности, които се предоставят на земеделските производители от сектор „Мляко” по Програмата за развитие на селските райони 2007-2013 г. Основната мярка от Програмата, по която те ще получават подкрепа е 121 „Модернизиране на земеделските стопанства”. На този етап има осигурен финансов ресурс по проекти за:
инвестиции за прилагане на Директива 91/676/ЕИО (т.нар. Нитратна директива);    
инвестиции за привеждане на съществуващите преди 01.01.2008 г. животновъдни стопанства от сектор "Мляко" в съответствие с изискванията на стандартите на Общността;
инвестиции за привеждане на съществуващите преди 01.01.2008 г. животновъдни стопанства от секторите извън сектор "Мляко" в съответствие с изискванията на стандартите на Общността;
инвестиции за специални съоръжения и механизация, сгради, друга недвижима собственост и съответно оборудване, необходими за преминаване на стопанството към биологично производство на земеделски продукти и храни.

Освен това с измененията в мярка 121 „Модернизиране на земеделските стопанства”, включени в 5-тото изменение на ПРСР, свързани с предоставяне като държавна помощ за допълнително увеличение на размера на интензитета на помощта за инвестиции, свързани с постигане на съответствие със стандарти на Общността.

Целта е да се обединят договорените с Европейската комисия схеми за държавна помощ за животновъдните ферми за производство и съхранение на мляко с възможностите за инвестиции, които дава мярка 121 от ПРСР. По този начин МЗХ ще осигури повече средства за инвестиции и ще гарантира по-доброто усвояване на т.нар. гарантирани бюджети по мярката.

„Българските фермери имат интерес към инвестиции в достигане на стандартите на ЕС, но поради липсата на собствен финансов ресурс и трудностите по осигуряване на инвестиционни кредити в резултат на световната финансова криза съществува опасност да не бъде усвоен наличния финансов ресурс по мярката“, подчерта зам.-министър Димитров.

Проблемът с осигуряването на свежи финансови средства е много сериозен, затова МЗХ предприема тази стъпка към насърчаване на земеделските стопани, осигурявайки им и кредитен ресурс от Държавен фонд „Земеделие” на референтен лихвен процент, значително по-нисък от лихвените проценти на търговските банки, посочи той.

Срокът за прилагане на схемите е за одобрени проекти до 31 декември 2011 г. до изчерпване на финансовия ресурс. От министерството бясняват, че кандидатите трябва да отговарят на изискванията в Наредба № 8 за реда и условията за подпомагане по Мярка 121 „Модернизиране на земеделските стопанства”. В тази връзка, с решение на Управителния съвет на Държане фонд „Земеделие” от бюджета на институцията ще бъдат заделени 21 866 179 лева (11 180 000 евро) за предоставяне на допълнителна субсидия по проектите по Мярка 121 и допълнително до 120 000 000 лева за инвестиционно кредитиране.

По мярка „Добавяне на стойност към земеделски и горски продукти” специално ударение е поставено върху помощта за инвестиции при преработка на мляко и млечни продукти. На основа на Европейския план за икономическо възстановяване (ЕПИВ) помощта за бенефициентите по мярката е увеличена с 10% за инвестиции, свързани с “новите предизвикателства”, вкл. за инвестиции свързани с подобряване на преработката и маркетинга на мляко и млечни продукти. Размерът на помощта в сектор „Мляко и млечни продукти” е 60% за микро, малки и средни предприятия и 35% за междинни предприятия.