Биологично отглежданите зеленчуци понякога съдържат много повече нитрати, отколкото конвенционалните, показват лабораторни тестове, разказа собственичката на частна еколаборатория за изследване на нитратите д-р инж. Лазарина Герова. При анализ на случайно избрана конвенционално отгледана зелена салата са установени 1200 милиграма нитрати на килограм продукт, докато при биосалата – 2500 милиграма, което е доста над безопасното количество.
Парадоксът според нея се получавал, тъй като биопроизводителите използват много повече оборски тор от необходимото. „Навсякъде в публичното пространство се шири мнението, че само ако са изкуствени торовете, нивата на нитратите ще са високи. За всички експерти обаче е ясно, че хранителните вещества за растенията могат да бъдат внесени в почвата както от изкуствени, така и от естествени торове – оборски тор.
Оборският тор се внася, защото съдържа нитрати и ако предозираме количеството, получаваме биопроизводство с висока доза на торене, а така се получават и високи дози на нитрати в растенията”, посочи експертът.
Предупреждават за нитрати и в биопродукти
Парадоксът идвал от използването на много повече оборски тор от необходимото, в който също се съдържат нитрати.
С временна заповед ще стартира сезонът за ловците на трюфели
Около 170 лева ще плащат месечно берачите, за да работят на територията на едно държавно предприятие
Национална асоциация на зърнопроизводителите се разширява
Новото регионално сдружение е на стопани от Варненска област
Кой ще бъде новият ректор на Аграрния университет в Пловдив?
Изборът ще бъде на 7 март, кандидатите за най-високата академична длъжност в университета са двама
Мнение: С тези постоянни проверки фермерите са като в Биг Брадър
България има своите особености, с които европейските администратори трябва да се съобразят, смята проф. Димитър Греков
0 КОМЕНТАРА