Биологично отглежданите зеленчуци понякога съдържат много повече нитрати, отколкото конвенционалните, показват лабораторни тестове, разказа собственичката на частна еколаборатория за изследване на нитратите д-р инж. Лазарина Герова. При анализ на случайно избрана конвенционално отгледана зелена салата са установени 1200 милиграма нитрати на килограм продукт, докато при биосалата – 2500 милиграма, което е доста над безопасното количество.

Парадоксът според нея се получавал, тъй като биопроизводителите използват много повече оборски тор от необходимото. „Навсякъде в публичното пространство се шири мнението, че само ако са изкуствени торовете, нивата на нитратите ще са високи. За всички експерти обаче е ясно, че хранителните вещества за растенията могат да бъдат внесени в почвата както от изкуствени, така и от естествени торове – оборски тор.

Оборският тор се внася, защото съдържа нитрати и ако предозираме количеството, получаваме биопроизводство с висока доза на торене, а така се получават и високи дози на нитрати в растенията”, посочи експертът.