В ръководството на ДФЗ предстоят промени, съобщи отлично осведомен източник на Фермер.БГ. Очаква се настоящият директор Светослав Симеонов да бъде сменен през месец Януари и в стола му да седне друг експерт. Засега се спрягат различни имена на чиновници, някои от които не пожелаха да дадат коментар, въпреки че вече са огласили апетитите си пред колеги.

 

Постът на изпълнителен директор е изборен, което означава, че съвсем скоро може да очакваме насрочване на конкурс за нов директор, а Симеонов е на мястото на Калина Илиева временно. Редиците в ГЕРБ се броят наново, търси се свестен човек, който хем да разбира от земеделие, хем да е с чисто минало. "Фондът се нуждае от нещо ново и неопетнено, което да позамаже разрушената от Калина Илиева фасада", коментират хора от властта.

 

Напрежението между чиновниците в Разплащателната агенция в последните дни се е засилило. Все повече от служителите проявявали кариеристки амбиции, заради което масово тръгнали на езикови курсове, записвали магистратури и легализирали документи с цел да  имат преднина в скорошния конкурс. Паралелно с това аграрни браншови организации от различни сектори в земеделието се подготвят да лобират за свои хора, възползвайки се от близките си отношения с министър Мирослав Найденов.

 

Напълно вероятно е Симеонов отново да кандидатства за място в началството. При предишния избор той беше класиран веднага след Илиева, но тя пък е имала "референциите на ОЛАФ" и той остана заместник. Завършил е магистратура „Стопански и финансов контрол” в скандално известната Стопанска академия „Д. А. Ценов” –  Свищов, която се свързва с името на "кадъра" Красьо Черничкия. В агросектора, академията се коментира и заради името на преподавателя Георги Герганов, ръководител на катедра "Аграрна икономика", който сега е зам.-ректор и му е прехвърлена отговорността от ректора Величко Адамов да разписва по-важните докумнти, тъй като там още кипят разследвания. За Герганов се знае, че е близък до ДПС и че е бивш кадър на Държавна сигурност. От ДАНС обаче водят свое разследване в академията. По всяка вероятност на проверка са подлежали не само контактите на Величко Адамов, но и тези на Георги Герганов.

 

Академията са завършили и други ключови фигури, заемали ръководни постове в земеделските институции. Бившият шеф на ДФЗ Атанас Кънчев от ДПС също е завършил там. Според източници на Фермер.БГ, стопанската академия е ковачница за кадри на ДПС, а в момента има много силно младежко присъствие на симпатизанти там. Самият Кънчев след това е бил и докторант в академията. Миналата зима пък Мария Капон публично го обвини, че си бил създал, организирана група в ДФЗ и за два месеца е източил 4 млн. лв., като припомни, че не са били посочени причините за отстраняването на Кънчев, който напусна поста си няколко месеца след като беше назначен.

 

© 2010 Всички права запазени. Позоваването на Фермер.БГ е задължително!