x
съобщение
Нямате нови писма.
Известия за коментари
Известия за коментари
Нямате нови известия.
Мнения в абонирани
Мнения в абонирани
Добави приятел
Приятели
Нямате нови покани за приятелство.
Дейност на приятели
Дейност на приятели
Вход през фейсбук

Предстои окрупняване на по-малките производители

Възможно е и обединяване с цел подобряване ефективността на стопанствата, смята експертът Савина Динева

Предстои окрупняване на по-малките производители
Автор: Лили Георгиева, Фермер.БГ

Основното предизвикателство пред сектора е свързано с постоянната нужда от инвестиции с оглед подобряване на ефективността на обработките, повишаване на добивите, покупка на земеделска земя с цел осигуряване на стабилност на стопанството и т.н.

 

Експерт: Все повече зеленчукопроизводители и овощари инвестират 

 

Това обуславя нуждата от осигуряване на финансови ресурси за осъществяване на тези проекти. Очаква се окрупняване или обединяване на по-малките производители с цел подобряване ефективността на стопанствата и реализиране на по-големи съвместни проекти. Това заяви за Фермер.БГ Савина Динева, управител на клон в ПроКредит Банк (България) ЕАД, дефинирайки прогнозата си за търсенето на кредити от фермери в близките няколко години.

Развитие очакваме и при инвестициите в посока преработка на селскостопанска продукция, където има и възможност за откриване на повече работни места, каза още тя.

По думите й през последните 10 години производството на зърнени и технически култури е било подкрепено силно със субсидиране от страна на Европейски съюз, включително субсидии при изпълнение на инвестиционни проекти по различни Европейски програми, а оттам и интересът на банките към финансиране на този сектор е бил засилен.

Това доведе до бързото му развитие, докато останалите отрасли на растениевъдството, както и животновъдството като цяло изостанаха. Конкурентни остават тези земеделски производители, които освен в производство, инвестират и в преработка на селскостопанска продукция - например малка кравеферма, към които има и мандра  за преработка на млякото, след което готовите продукти се реализират на местния пазар, обясни Динева.

Дългогодишният й опит във финансирането на земеделски производители сочи, че през последните години селскостопанският сектор се развива много динамично, подкрепен чрез Европейски програми и кредитиране от страна на банките.

Инвестициите в тази област на икономиката са на второ място в страната, като предприемачите основно подменят селскостопанска техника с нова енергийно ефективна и инвестират в покупка на собствена земя.

 

Друго направление е изграждането на складови бази, които позволяват задържане на произведената продукция и изчакване на по-добри продажни цени, обясни Динева и добави, че земеделските производители винаги са били приоритет в бизнеса на ПроКредит Банк, като част от обслужването на малките и средни предприятия в страната.

 В голяма степен земеделската земя е разпределена между производителите и рядко се наблюдава промяна в обработваемите площи. Усилията на стопаните са насочени към реализирането на по-висока доходност на единица обработваема земя. Това се прави както с интензивно земеделие, вкл. инвестиции в поливни системи, така и с добавяне на нови направления в дейността като например овощни градини, зеленчукопроизводство, отглеждане на етерично маслени култури, допълни банковият експерт.

Понастоящем ПроКредит Банк предоставя специално разработени кредити, съобразени с нуждите на фермерите от оборотни средства или инвестиции, със сезонността и спецификата на селскостопанската дейност.

Ние предлагаме на клиентите цялостно решение за финансиране, което включва и средства за бъдещите инвестиции. Сред най-предпочитаните от клиентите схеми за финансиране е Рамковото споразумение, подчерта Савина Динева.

Става дума за дългосрочен договор, в рамките на който клиентът може да ползва различни видове кредити и за различни нужди до размера на предварително одобрен лимит.

В тези случаи клиентите имат сигурността, че разполагат със средства в банката и имат достъп до тях при необходимост, без да се налага да преминават през процедура по кандидатстване. Усвояването на средствата става в рамките на 2 дни след подадена заявка от страна на клиента, допълни експертът.

 Тя уточни, че банката предлага интернет банкиране, което прави всички процеси много по-бързи и ефективни.

Не се налага клиентът да идва на място в клон на банката, а това е значително облекчение за този сектор, категорична е Динева.

Като важно уточнение тя допълва, че ПроКредит Банк предоставя финансиране при условие, че земеделските производители имат минимум една стопанска година опит.

Самите средства могат да се използват за инвестиционни цели, например покупка на земеделска земя и селскостопански машини, бази и складови помещения, както и за оборотни цели като покупка на семена, торове, препарати, фуражи и плащане на горива.

Опитът на Савина Динева сочи, че фермерите търсят най-често финансиране с цел  модернизация и разширяване на стопанствата им, за реализиране на проекти по програми, както и за покриване на текущи разходи.

Максималният срок за погасяване на земеделски кредит с инвестиционна цел за закупуване на земя или сгради е 10 години, а за техника - 5 години. Ако финансирането е за оборотни нужди, максималният срок е 3 години. Погасяването на задълженията е винаги съобразено със сезонността и очакваните приходи от дейността, информира експертът от ПроКредит Банк.

 Колкото до цената на финансиране, Динева обясни, че тя се определя в зависимост от целта, сумата и срока на кредита, както и от банковия бизнес който правим заедно с клиента.

Ако трябва да се говори за опасенията на фермерите, когато теглят кредити, експертът е на мнение, че земеделските производители имат голяма нужда от стабилен финансов партньор, с когото да обсъждат бизнес плановете си и дългосрочно да работят.

Именно това предлага ПроКредит Банк, като открито коментира със земеделските производители състоянието на техния бизнес и подкрепата, на която те могат да разчитат от наша страна, допълни Динева.
 


© 2017 Всички права запазени. Позоваването на Фермер.БГ е задължително!


Свързани новини
Експерт: Фермерите теглят кредити, за да добавят стойност на продукцията
 

Промените в схемите за обвързана подкрепа ще ...

news