Всенародно допитване за изравняване на европейските субсидии за селското стопанство подготвя инициативен комитет от представители на над 15 браншови организации.

 

Инициативният комитет внася в сряда петиция в Народното събрание за предоговаряне на субсидиите на европейските страни- членки, съобщи Гостодин Господинов - председател на Браншови съюз на животновъдите в България. В нея се уведомява парламента, че инициаторите са взели решение да организират подписка за насрочване на национален референдум с въпрос:"Да поиска ли българското правителство предоговяране на земеделските субсидии в ЕС?".

 

Необходими са 500 000 подписа за предизвикване на всенародното допитване. Организаторите са категорични, че ще успеят да ги съберат, като се надяват това да се случи за 3 месеца. Целта на тези действия е парламентът "да вземе решение въз основа на което българското правителства да предприеме действия за нова Обща селскостопанска политика (ОСП) в ЕС", се казва в петицията.

 

"Подчертаваме, че целта не е промяна на действащия международен договор за присъединяване на България към ЕС, а да се инициира изработване на общ механизъм за регулиране на земеделското производство в ЕС", заяви Господинов.  Така ще се защити максимално българската позиция.

 

Инициативният комитет вече е получил подкрепа от министъра на земделието и храните, но му е необходима такава и от премиера и парламента. Браншовиците смятат, че още следващата година може да започне договарянето. Желанието им е да изпреварят влизането в сила на ОСП през 2014 г. и съответно изравняването на субсидиите, предвидено за 2016 г.

 

Идеята е да се използва подходящата политическата обстановка в момента - комисарят по земеделие Дачиан Чолош е румънец. Полша и Румъния вече са предприели действия. Идеята е да се работи съвместно, като се привлекат и прибалтийските страни. В момента нашите фермери вземат с около 60% по-малко от европейските.

 

Субсидирането от ЕС се качва с по 10% всяка година и стопаните са изчислили, че за целия период до 2016 г. губим 3,8 млрда евро. "При 180 млн. хка земеделска земя в ЕС, едва ли България може да обърка сметките със своите 4 млн. хка", коментира Стилиян Стоянов. Според него трябва да се възползваме от принципа на ЕС "Единни в разнообразието", за да получим справедливозаплащане за нашите фермери. нещо повече :"По този начин ще се повишат доходите и покупателната способност на населението, по-бързо ще догонваме гражданите на ЕС".

 

Има и скептично настроени към инициативата за референдум. "Предвид, че големите страни-членки поставят въпроса за субсидирането изобщо, а и предстои въвеждането на ОСП", няма да се получи желания ефект, смята Орлин Панев - член на УС на Националната асоциация на зърнопроизводителите и говорител на Добруджанския съюз. Но въпреки, че се съмнява в успеха на инициативата, той също подкрепя подписката и ще участва в "това начинание".