Председателят на Селскостопанската академия и бивш зам.-министър на земеделието Светла Бъчварова лансира идея за създаване на Държавна агенция за регулиране на поземлените отношения. Според нея органът може да събира земя, която се дава под наем или се продава от собствениците, и ще я предлага на тези, които искат да я обработват. Ще сключва договори и ще я отдава при определени условия.

Бъчварова се аргументира с хаоса в поземлените отношения и посочи, че ако продължава все така, винаги ще имаме проблеми при плащането на единица площ със застъпването на земи. Тя допълни, че в ЕС например предоставят земя за обработка единствено на хора, които имат опит в тази сфера и които могат да се справят.

По отношение на комасацията, тя посочи, че процесът би трябвало да присъства като аграрна политика, но не може да се разчита толкова много неща да се случат в порядъка от 10-15 години. "Тя трябваше да стане едновременно с възстановяване на собствеността. В България 15 млн. дка пустеят и това е обработваема земя. Задачата на споменатата агенция ще бъде точно това, да предоставя тази земя на някого за известно време.

 

 

© 2011 Всички права запазени. Позоваването на Фермер.БГ е задължително!