За кампанията по преброяване на земеделските стопанства Фермер.БГ разговаря със Стилиян Митев – директор Областна дирекция „Земеделие” – Добрич.
 
- Г- н Митев, колко регистрирани стопанства по предварителни данни трябва да обхване това преброяване?
 - По критериите, по които сме отсели стопанствата в кампанията по преброяване ще се преброят  24 133 стопанства на територията на област Добрич.
 
- Досега колко са преброените?
 - По график преброените фермери са около 1000, като кампанията реално започна на 1 септември и завършва на 30 ноември в 8.00 часа.
 
- Не са ли малко преброените досега? Имате ли достатъчен човешки ресурс?
 - Идеята на преброяването е да даде сравнима информация на европейските стандарти и реално на състоянието на земеделието в България като ние залагаме на качеството, т.е. самото анкетиране да е адекватно и реално, а не да се претупат нещата набързо и да нямаме реален облик на състоянието на земеделието в областта.
 
- Какво обхваща една анкетна карта?
 - Обработваема площ, животни – това е въпросник от около 60 въпроса. Обучени анкетьори  отиват при земеделския стопанин и попълват на място анкетната карта, след което тя се предава на контрольор. Контрольорите имат график, по който ги предават в Областна дирекция „Земеделие”, след което се обработват със специална програма и се прави едно предаване в Министерство на земеделието на цялата обобщена информация. Там тя се ползва като чисто статистически данни. Това е важно да се отбележи, е информацията, която събират  анкетьорите ще се ползва само за статистически данни от МЗХ, а няма да се ползва от трети страни като данъчни и др. институции.
 
- Дори за това, за което имаше опасения, вкл., че може да се използва от конкуренти?
 - Да, като всички анкетьори, които сме наели си имат граждански договори за извършваната услуга, представили са се на всички кметове по населени места, плюс всички районни управления на полицията, така че, ако има съмнения за мними анкетьори, списъците с имената им са подадени в РУП, и винаги може да се направи справка за некоректни анкетьори и да се отстранят.
 
- А, има ли? Засичани ли са на наша територия мними анкетьори?
 - Не, към момента в област Добрич няма такива. Надявам се и до края на преброяването да не се появят.
 
- Колко са анкетьорите за областта?
 - Наетите анкетьори са 88, които ще извършат цялото преброяване. Имаме и 10 контрольори, които са по общини. Има си графици утвърдени с моя заповед, така, че реално ангажираните хора по кампанията са 98.
 
- Притеснявате ли се, че някой от земеделските стопани може да подаде невярна информация?
- Информацията, която събираме в момента ще ни послужи реално на България за следващия програмен продукт, който се създава за субсидиране на земеделските стопанства, следователно коректната информация е желателна, ако искаме да се изравним с европейските субсидии – това е целта на МЗХ в момента и на правителството респективно, така че коректната информация е желателна и ако не се подаде коректно информация, то това ще ни се отрази на бъдещия програмен продукт и на субсидиите за в бъдеще.
 
- Да, но как ще разберете, че е некоректна информацията, има ли някакъв начин за насрещно засичане?
- Земеделските стопанства са определени да се преброят като 24 хиляди, а ние ползваме няколко източника на информация, като земеделските стопани, които са регистрирани по Наредба №3, т.е. земеделски производители, от НВМС, от ДФЗ. Ако има някакво разминаване, веднага ще се отрази и ще се разбере, че е некоректно. Ние във всеки един момент сравняваме данните, които имаме и мисля, че няма да има некоректна информация.
 
- Ще Ви дам простичък пример, подсказан ми от животновъди – в малка ферма с 20 крави, напр. минава анкетьор, извършва преброяване, животните се откарват в съседно стопанство, сменят се марките и се броят отново. Как би могло да се избегне?
-  Това е до коректността на самия анкетьор дали ще го допусне на място, но това реално е вид статистическо преброяване – това не е субсидиране към момента. Информацията ще даде облик на програмния продукт за следващите 5 г., но не и реално субсидиране към момента. Некоректната информация е за сметка на земеделските стопани.
 
- С какъв профил са преброените досега 1000 стопанства?
- Преобладават тези, които се занимават със зърнопроизводство. Апелирам към всички земеделски производители да дават коректна информация и да оказват съдействие на анкетьорите, защото в противен случай по закон за преброяването те ще бъдат санкционирани, като санкцията е от 500 до 1000 лв. Обръщам се към всички земеделски стопани да не отпращат анкетьорите, защото това е свързано с тяхното субсидиране за по-следващ период и подлежат на глоба при отказ да бъдат анкетирани.