В смолянското село Смилян ще се проведе традиционният празник на смилянския фасул. Официалното откриване ще е днес в 11.00 часа с гръм на фасулевото топче.

В рамките на празника ще се проведат три конкурса - кулинарен, конкурс за изработка на пано от смилянски фасул и конкурс за производител на годината, който е най-атрактивен за гостите, като ще бъдат избрани крал и кралица на фасула, организирана е и фолклорна програма в местното читалище.

На празника на боба ще присъстват и гости от Световната организация „Slow Food”. Гостите от чужбина ще бъдат включени в журито, за да има обективност. За всички гости на селото е подготвена гозба от вкусен смилянски фасул. Сафедин Чикуртев каза още, че около 80 пана от смилянски фасул ще бъдат изложени на празника, а в кулинарния конкурс ще участват най-малко 40 различни ястия от фасул. В село Смилян над 350 души се занимават с производство на фасул. Годишно се произвеждат около 30 тона. Бобът, който е уникален е защитен с патент и холограма, а най-голямото желание на хората е да се направи цех за пакетирането му.

 

 

 

 

снимки : Selo.BG

---вижте още по темата :

Заради злоупотреби с името, село Смилян изкарва европейски сертификат за фасула