От днес до 19 юни в Кюстендил ще се проведе традиционният Празника на черешата, който се свързва със славата на кюстендилския край като Овощната градина на България.

Официалното откриване на празника е днес от 12 часа, като се очаква на него да присъства земеделският министър Мирослав Найденов.

Програма:

17 юни 2010 - пл. „Велбъжд”
12.00 ч. – Изложба-базар на череши и черешови произведения
15.00 ч. - Запознаване с черешови насаждения и фабрики за преработка в района
17.00 ч. – Официално откриване на Празника на черешата от кмета на Община Кюстендил Петър Паунов.
17.10 ч. - Представяне на състоянието на черешопроизводството в света и у нас и перспективни сортове за района – Институт по земеделие Кюстендил

18 юни 2010 - пл. „Велбъжд”
9.00 ч. - Изложба-базар на череши и черешови произведения
15.00 ч. – Фолклорен празник „Черешчица род родила” - отворена сцена за песни, танци, хумор, обичаи на тема „Плодородието в народното творчество”.
17.00 ч. – Конкурс за най-едра череша, най-атрактивно вешало, най-красив черешов щанд
18.00 ч. – Фолклорен празник „Черешчица род родила” /продължение/ – отворена сцена за песни, танци, хумор, обичаи на тема „Плодородието в народното творчество”.

19 юни 2010 - пл. „Велбъжд”

11.00 ч.– Кулинарен фестивал „Пъстра трапеза на гости на моя град” - Кулинарна изложба на регионални ястия - Демонстрационно готвене на професионална кухня - Фолклорна програма - Пътуваща изложба на детски рисунки на кулинарна тематика
14.00 ч. – Обявяване на резултатите от конкурсите и награждаване на участниците. Закриване на Празника на черешата

Участници в празника са: производители, занаятчии, читалища, НПО, училища, детски градини, самодейни състави, търговци и др. Празникът се организира от Община Кюстендил и Института по земеделие.