x
съобщение
Нямате нови писма.
Известия за коментари
Известия за коментари
Нямате нови известия.
Мнения в абонирани
Мнения в абонирани
Добави приятел
Приятели
Нямате нови покани за приятелство.
Дейност на приятели
Дейност на приятели
Вход през фейсбук

Пражка шунка ще може да се произвежда единствено в Чехия

Години наред Словакия възразява срещу вписването в регистъра на храните с традиционно специфичен характер

Пражка шунка ще може да се произвежда единствено в Чехия
Автор: Фермер.БГ
Снимка: pixabay.com
След няколкогодишни спорове Европейската комисия вписа наименованието „Пражка шунка“/ „Pražsk á šunka“ в  регистъра на  храните с  традиционно специфичен характер, стана ясно от официално съобщение от Брюксел.
 
 
Това означава, че единствено чешки производители ще могат да поставят на своята продукция запазения европейски знак  ХТСХ, а след изтичането на петгодишния преходен период никой друг няма да има право да използва това наименование, освен тях.
 
Най-сериозни възражения срещу регистрацията са постъпили от Сърбия и Словакия, които традиционно предлагат на пазара месни продукти със същото име. И докато Прага и Белград успяват да преодолеят различията си чрез преговори, производителите от Словакия са непреклонни. 
 
Страната дълго време настоява, че има не по-малко права върху това традиционно наименование, тъй като в миналото държавата е била обща – Чехословакия. От разделянето й са минали по-малко от 30 години, поради което чехите не могат да докажат традиционния характер на продукта отделно само за своите производители, смята словашката страна.
 
В крайна сметка наименованието „Пражка шунка“ на съответните европейски езици е вписано в регистъра, като изрично е посочен нейният качествен състав и рецептата за приготвяне. Един от показателите, които аналогични продукти в други страни не покриват, е белтъчното съдържание от 16% в продукта. Регистрацията обхваща три варианта на предлагане на шунката - с кост, без кост и консервирана.
 

 

© 2018 Всички права запазени. Позоваването на Фермер.БГ е задължително!


Свързани новини
Пътят от месото до шунката става туристически маршрут
 
Идва ли краят на торовата индустрия в България?
10.12.2018 | 4389 прочитания
Идва ли краят на торовата индустрия в България?
Налаганите високи цени на въглеродните емисии и готвеното отпадане на антидъмпинговите мита за внос от страни с ниски рестрикции водят до ликвидация на сектора

Коя тема от новата ОСП представлява най-голям интерес за Вас?

news