Използвайки този сайт Вие приемате, че използваме „бисквитки", които ни помагат за подобряване на преживяването на потребителите, за персонализиране на съдържанието и рекламите, и за анализ на посещаемостта. Вижте нашата политика за бисквитките повече тук.Приемам

x
съобщение
Нямате нови писма.
Известия за коментари
Известия за коментари
Нямате нови известия.
Мнения в абонирани
Мнения в абонирани
Добави приятел
Приятели
Нямате нови покани за приятелство.
Дейност на приятели
Дейност на приятели
Вход през фейсбук

Пражка шунка ще може да се произвежда единствено в Чехия

Години наред Словакия възразява срещу вписването в регистъра на храните с традиционно специфичен характер

Пражка шунка ще може да се произвежда единствено в Чехия
Автор: Фермер.БГ
Снимка: pixabay.com
След няколкогодишни спорове Европейската комисия вписа наименованието „Пражка шунка“/ „Pražsk á šunka“ в  регистъра на  храните с  традиционно специфичен характер, стана ясно от официално съобщение от Брюксел.
 
 
Това означава, че единствено чешки производители ще могат да поставят на своята продукция запазения европейски знак  ХТСХ, а след изтичането на петгодишния преходен период никой друг няма да има право да използва това наименование, освен тях.
 
Най-сериозни възражения срещу регистрацията са постъпили от Сърбия и Словакия, които традиционно предлагат на пазара месни продукти със същото име. И докато Прага и Белград успяват да преодолеят различията си чрез преговори, производителите от Словакия са непреклонни. 
 
Страната дълго време настоява, че има не по-малко права върху това традиционно наименование, тъй като в миналото държавата е била обща – Чехословакия. От разделянето й са минали по-малко от 30 години, поради което чехите не могат да докажат традиционния характер на продукта отделно само за своите производители, смята словашката страна.
 
В крайна сметка наименованието „Пражка шунка“ на съответните европейски езици е вписано в регистъра, като изрично е посочен нейният качествен състав и рецептата за приготвяне. Един от показателите, които аналогични продукти в други страни не покриват, е белтъчното съдържание от 16% в продукта. Регистрацията обхваща три варианта на предлагане на шунката - с кост, без кост и консервирана.
 

 

© 2018 Всички права запазени. Позоваването на Фермер.БГ е задължително!


Свързани новини
Пътят от месото до шунката става туристически маршрут
 
Вдигат до 190-200 лв. компенсацията за животно заради чумата
14.07.2018 | 16030 прочитания
Вдигат до 190-200 лв. компенсацията за животно заради чумата
НОКА настоява стопаните да получат компенсациите си без бюрокрация и без да ги разкарват до областните градове

Ще кандидатствате ли с проект по мярка 9 от ПРСР?

news