Министърът на земеделието, храните и горите Румен Порожанов представя на редовното заседание на правителството днес Годишен доклад за състоянието и развитието на земеделието за 2018 г. 
 
 
Ключовият документ е известен с името Аграрен доклад и се приема от Министерския съвет по силата на Закона за подпомагане на земеделските производители.
 
„Министърът на земеделието, храните и горите внася до 31 октомври за одобряване в Министерския съвет годишен доклад за състоянието и развитието на земеделието“, гласи законът.
 
Годишният Аграрен доклад задължително трябва да съдържа две части. Едната е „Отчет и анализ на състоянието на земеделието за предходната година и очаквани данни за текущата година“, а втората е „Програма, включваща целите, мерките, финансовите инструменти и средства за осъществяването й през следващата година“.
 
 
Значението, което годишният Аграрен доклад има за финансирането на сектора, е накарало законодателя да задължи правителството да прием ключовия документ „преди внасянето на законопроекта за държавния бюджет в Народното събрание“.
 
През тази година обаче това изискване на Закона за подпомагане на земеделските производители вече е нарушено. Правителството внесе в парламента законопроекта за държавния бюджет за 2019 г. на 29 октомври тази година, а Аграрният доклад влиза за разглеждане от министрите чак днес. За сравнение миналата есен Годишният доклад за състоянието и развитието на земеделието е бил приет от Министерския съвет на 15 ноември.