Правителството даде поредното си обещание към земеделския сектор. Според него националните доплащания към директните плащания на площ за 2010 год. да бъдат в размер на 10 лева за декар. Това се посочва в меморандум, подписан от Министър-председателя Бойко Борисов, Министъра на финансите Симеон Дянков, Министъра на земеделието Мирослав Найденов и Председателя на земеделската комисия Десислава Танева от една страна и от Председателя Радослав Христов и зам.-председателя Николай Киров на Националната асоциация на зърнопроизводите, от друга. 

Срокът, в който трябва да се изплатят средствата трябва да е не по-късно от 15 март 2011 год.  – при бенефициентите, при които няма констатирани нарушения от ДФЗ. В договорената по-горе сума за плащане на декар е включен компонента за отпадналите облакчения за акциза върху газьола, се посочва още в меморандума.

Според подписания документ Министерството на финансите поема ангажимента да изиска от Европейската комисия становище относно данъчното облагане на субсидиите, получавани по СЕПП и НД.

Освен това Финансовото и Земеделското министерства трябва да предприемат необходимите действия за своевременно нотифициране на данъчните облекчения за земеделските производители.

Сред залегнатите в меморандума точки е и търсенето на възможности за прехвърляне на средства от мерки от ПРСР с по-ниска усвояемост към мярка 121 от Програмата в частта извън гарантиран бюджет, по която средствата са изчерпани.

Меморандума можете да изтеглите от ТУК, както и от download центъра на Фермер.БГ.