130 млн. евро за насърчаване на биволовъдството са предвидени по програма на правителството на Долна Силезия, Полша, съобщи областният управител на Сливен Марин Кавръков.

Според изследвания една от най-качествените популации на този вид е в България. Българският бивол боледува много малко от шап, устойчив е, а по време на Чернобилската криза, единствено биволското мляко не е било заразено.

Освен това българският бивол не боледува от луда крава. Затова популацията на биволите у нас е уникална за Европа и света. Областната администрация в Сливен се занимава с проучване на възможността Сливен да стане един от центровете на биволовъдството в България.

За целта е нужно да се насочи финансов ресурс за възстановяване на популацията. Поречието на река Тунджа е един от най-благоприятните райони, където това може да стане. Реализирането на проекта може да бъде една добра възможност за малкия и средния бизнес.

По програмата на Долна Силезия биволското мляко и млечни продукти се изкупуват директно от Европейския съюз. Според областния управител това е една възможност за вливане на финансов ресурс в нашето селско стопанство. В тази връзка в областта предстои акредитация на втора млечна лаборатория според изискванията на ЕС. Предвижда се в Сливен да бъде създаден и Център за изследване на храните, който ще обхване цяла Югоизточна България.

Идеята за проекта е много добра и реално може да даде възможност на дребни и средни производители да се реализират в биволовъдния сектор. За да се случи това обаче и да достигнат тези средства до хората, които реално ще се занимават с биволовъдство, трябва да не се допусне ситуация, в която парите да отидат "по предназначение", но за нещо друго или за нечий чужд джоб. Защото, за съжаление, в България това е честа практика.