След разгорещени и оспорвани дебати депутатите приеха на първо четене промените в Закона за собствеността и ползването на земеделските земи. Според предложените от ГЕРБ промени, в лицето на Десислава Танева, Димитър Аврамов и Стоян Гюзелев, се въвежда правото на пръв купувач в полза на арендаторите и наемателите на земеделски земи по дългосрочни договори над четири години – т.е. в случай, че собственик на земя реши да я продаде, първо трябва да предложи терена да бъде купен от арендатора, който обработва земеделската площ. Това задължение действаше между 2007 г. и 2008 г., но беше отменено.

По време на дебатите депутати от "Синята коалиция" обявиха, че проектът нарушава конституционните права на частна собственост и предупредиха, че текстовете могат да бъдат оспорени пред Конституционния съд. От "Атака" също се обявиха „против” законопроекта, защото е отстъпление от правото на собственост. От ДПС подкрепиха законопроекта, тъй като, за да има модерно земеделие, трябва да бъдат уредени поземлените отношения, но не в полза на някоя група.

Независимият депутат Димитър Чукарски посочи, че има интерес да се стимулира ускорената комасация на земята и затова подкрепя идеята за право на първо предложение за продажба на арендатора, но при условие, че процедурата е направена така, че да не се нарушават правата на собственика. Той посочи, че ще предложи цената, на която ще бъде продадена земята, да не може да бъде по-ниска от цената, на която е бил поканен да я купи арендаторът.

Председателят на Народното събрание Цецка Цачева също подкрепи предложението на Танева, Гюзелев и АврамовСпоред нея трябва да има законови механизми, които да не допускат обработваема площ да пустее, тъй като собствениците й нямат желание да я обработват. В същото време Цачева дпълни, че текстовете трябва да бъдат прецизирани между първо и второ четене.

Още по темата:

Десислава Танева: Промените в закона за земеделските земи са малка стъпка към процеса на комасация

Фондовете за земеделска земя застават срещу промените в Закона за земи