Недостигът на средства и дисбалансите в отделните стопанства спъват развитието на биосектора, каза в интервю за БТА Веселин Цветков, председател на Контролния съвет на Българската асоциация „Биопродукти“, цитиран от Инвестор.БГ.
 
 
По думите му средствата по екологичните мерки се концентрират в ръцете на големи стопани с площи от 10 000 до 50 000 дка. Някои от тях обаче само симулират производство и ползват субсидиите за огромните си площи, твърди Цветков.
 
За целта той смята, че е редно да се въведе праг за субсидиране от 500–1000 дка. Неговият аргумент е, че изначалната идея на биоземеделието е да се подпомагат предимно дребни и средни стопанства.
 
 
Като друга стъпка за подпомагане на малките стопанства, Асоциация „Биопродукти“ предлага да се въведе помощ за сертифицирането.
 
Производителят на бадеми коментира още, че предлагането на конвенционални продукти с биоетикет се случва, но рядко. Българският пазар не е голям, а продукцията за износ подлежи на повторна проверка.
 
Лоша услуга на биопроизводството правят земеделци, които се регистрират като био единствено заради субсидията. Техният брой обаче намалява заради изтичането на пари по някои мерки като 214 и 11, категоричен е Цветков.
 
Според него не е правилно един земеделец да се счита за неизправен, ако не произвежда. За пример той посочва пропадналата реколта на бадемите тази година заради измръзване.
 
Последните допълнения към наредбите за биоземеделие са крачка напред, тъй като работят в помощ на редки български сортове, счита Цветков. По предложение на Асоциацията обаче бе поставен лимит до 500 дка.