Поскъпва цената на земеделската земя в Търговищки села, сочат данни на Асоциацията на българските села /АБС/.

За все по-голям интерес от земеделски фондове и инвеститори в селското стопанство съобщават членове на АБС - земеделци и кметове на села от Област Търговище.

Досега земеделските земи в редица села в Област Търговище пустееха или не се обработваха ефективно, но заради запълването на нишите в производството и пазара, инвеститорите обръщат вече сериозен поглед  и към по-изостаналите селски райони. От Асоциацията на българските села съобщиха, че са намерили инвеститори за редица силно запустели села в района на Попово, Опака, Антоново и Стражица.

Средната цена на обработваемата земеделска земя през 2007-а г. тук е била около 190 лв./дка. В момента сделки за земя 3-а група с парцели от 10 до 100 дка се извършват на нива 400-425 лв./дка., а за площи над 100 дка. цената достига 500 лв./дка. Земя 4-а и 5-а категория се търгува на цени 190-270 лв./дка.

От АБС допълват, че основни купувачи на земеделска земя в изостаналите селски райони на Област Търговище са инвестиционни земеделски фондове базирани в София. Някои от тях са "Фонд Серес", "Елана фонд за земеделска земя" и др.

Доказателство за започналото възраждане на селското стопанство в Поповските села са все повечето нови селскостопански машини. Землището на село Медовина се обработва от нови трактори и комбайни Massey Ferguson. В село Долец пък прибират реколтата от царевица с чисто нови трактори Kioti. Земеделската кооперация "Калакоч" в село Ковачевец пък има вече два нови зърнокомбайна от последно поколение - Ростслмаш ACROS 530. В село Дриново пък прибират сламата с нова техника Manitou и трактори MF и Deutz.