x
съобщение
Нямате нови писма.
Известия за коментари
Известия за коментари
Нямате нови известия.
Мнения в абонирани
Мнения в абонирани
Добави приятел
Приятели
Нямате нови покани за приятелство.
Дейност на приятели
Дейност на приятели
Вход през фейсбук

Порожанов: Приети са 108 600 заявления за директни плащания

Срокът не се удължава и това ще даде възможност за бързо обработване на заявленията, каза министърът

Порожанов: Приети са 108 600 заявления за директни плащания
Автор: Фермер.БГ
Кампанията по директните плащания за 2018 г. е приключила успешно, имахме опцията за нейното удължаване, но не се наложи, обяви днес министърът на земеделието, храните и горите Румен Порожанов.
 
 
Срокът за подаване на заявленията беше 15 май и към момента всички 108 600 заявления са приети от Общинските служби по земеделие в страната, а над 107 000 от тях са завършени, обобщи Порожанов.
 
Подадените заявления са с близо 2500 по-малко от миналата година, но по различните схеми намалението на площта е с около 48 хил. хектара и се дължи повече на пасищата, обясни министърът, цитиран от БТА. Според Румен Порожанов заявленията все повече съвпадат с платимите площи.
 
В 60 600 от заявленията е маркирано участие по основната схема за подпомагане на площ - СЕПП, като по схемата към момента са декларирани почти 3,76 млн. хектара, уточни пресслужбата на министерството. 
 
Положихме максимални усилия окончателният слой за подпомагане да бъде готов към 1 март, преди подаване на заявленията и това е причина за успешното приключване на кампанията, каза Порожанов. Това, че срокът не се удължава, ще даде възможност за бързо обработване на заявленията, а Държавен фонд "Земеделие" да си направи бързо плана за проверките, които са задължителни, допълни той.
 
Министърът посочи и свързаните с европредседателството инициативи на земеделския сектор. Сред тях са срещата на разплащателните агенции от ЕС в края на май, неформалният Съвет на министрите по земеделие и форумът за финансовите инструменти в сектора, на който ще се представи и новият пакет за директно финансиране.
 

 

© 2018 Всички права запазени. Позоваването на Фермер.БГ е задължително!


Свързани новини
До 15 май фермери подават заявления за подпомагане без санкция
 
Прогноза: Поскъпването на пшеницата е към края си
16.10.2018 | 1828 прочитания
Прогноза: Поскъпването на пшеницата е към края си
Реколтата у нас е добра на фона на слабите резултати в част от ЕС и Русия, отбелязва ИнтелиАгро

Коя тема от новата ОСП представлява най-голям интерес за Вас?