Този сайт използва бисквитки (cookies). Ако желаете можете да научите повече тук.

Приемам
x
съобщение
Нямате нови писма.
Известия за коментари
Известия за коментари
Нямате нови известия.
Мнения в абонирани
Мнения в абонирани
Добави приятел
Приятели
Нямате нови покани за приятелство.
Дейност на приятели
Дейност на приятели
Вход през фейсбук

Порожанов: Няма да отстъпим от това, че трябва да се подпомага само светлия бизнес

Въпреки дефицитите в бюджета на ЕС, ОСП трябва да бъде добре финансирана

Порожанов: Няма да отстъпим от това, че трябва да се подпомага само светлия бизнес
Автор: Биляна Панчева, Христина Василева, Фермер.БГ
Резултатите на сектор земеделие - най-добрата реколта пшеница, ечемик, царевица, с едни добри ценови равнища. Това е нещо, което не се постига за 1 година, а с надграждане, с модернизация, опит. Това каза министърът на земеделието, храните и горите Румен Порожанов по време на официалното откриване на Шестата национална среща на земеделските производители, която започна днес в Златни пясъци и на която Фермер.БГ е медиен партньор. 
 
 
По думите му земеделието вече е водещ бизнес в страна. Министерството на земеделието има ясни отношения с фермерите, без популизъм. Когато нещата са ясни, може да се даде възможност всеки да направи корекции, добави министърът.
 
Той обърна внимание на недоволството в сектора относно правилата и наредбите, които бяха приети  и най-вече към Наредба 3. 
„Изискванията бяха приети да има прозрачност, да има субсидии само за реализирана продукция и който не отговаря, няма как да получи подпомагане. В рамките на дебата за Наредба 3 леко ще облекчим условия, но няма да отстъпим от това, че трябва да се  подпомага само светлия бизнес“, заяви категорично министър Порожанов.
 
Той отбеляза, че е нормално да им лек спад в цената на млякото, като това се случва и в Европа, но според него това положение ще се стабилизира през април и май. 
 
 
Румен Порожанов открои и поземлените отношения като важна тема за българските земеделци. 
„Трябва да представим единен законодателен акт. Дали ще е закон или кодекс, ще го решим впоследствие, но ще търсим вашата подкрепа да изчистим противоречията по тези няколко закона и да има ясна регулаторна рамка“, каза агроминистърът. 
 
Той посочи, че по време на първите два съвета на земеделските министри, в рамките на българското председателство ще е важно да се дебатира каква да бъде структурата, ще има ли съфинансиране на директните плащания, а също така съветът на министрите трябва да излезе  с такава позиция, която да направи така, че най-голямата политика на ЕС – ОСП, да бъде добре финансирана. 
 
„Въпросната финансова дупка около 18-20 млрд. евро трябва да бъде компенсирана. Не случайно много от страните-членки са на мнение, че трябва да има увеличение на вноската, което да е от около 1,1% или 1,2%. Това ще зависи от анализите и политическите решения, които ще се вземат“, добави Порожанов.  
 
Той подчерта, че сектор „Плодове и зеленчуци“ безспорно трябва да продължи да бъде подпомаган чрез схемите за обвързаната подкрепа. 

 

© 2018 Всички права запазени. Позоваването на Фермер.БГ е задължително!


Свързани новини
Румен Порожанов: Трябва един-единствен закон, уреждащ поземлените отношения
 
Остават 5 дни за подаване на данъчните декларации от фермерите
25.04.2018 | 8236 прочитания
Остават 5 дни за подаване на данъчните декларации от фермерите
Почти половината от декларациите за доходите на физически лица тази година са подадени по интернет

Ще кандидатствате ли по подмярка 6.1 „Стартова помощ за млади земеделски стопани”?

news