Между 700-750 млн. лв ще влязат в сектора само през декември, заяви министърът на земеделието, храните и горите Румен Порожанов пред БНТ.

 

Одобрен е слоят Площи, допустими за подпомагане

 

Очакванията са около 550 млн. лв. да бъдат обработени от фонд "Земеделие" и да бъдат предоставени по сметките на земеделските производители до края на тази седмица.

 

„Всеки земеделски производител може да види своите парцели,които е заявил и там,където са недопустими, да даде мотивирана жалба, която да бъде разгледана. Субсидиите за животновъдство са 8 схеми за обвързано производство с бюджет около 120 млн. лева, 105 млн. лева са изплатени. Останалите ще бъдат изплатени след това“, допълни министърът.

За утре министър Порожанов е поканил на среща животновъди, които са недоволни от прилагането на някои от схемите за подкрепа.
 
"Подпомагането в сектор „Животновъдство“ бих казал, че е на първо място", отбеляза министърът. Той подчерта, че фермерите от бранша получават директни плащания, помощ за акцизите, приравнена към глава животно, и директните плащания за земя, ако имат такава. 
 
„Разбира се, независимо от много сериозното подпомагане на сектора, винаги има някой, който е недоволен. Дори не толкова от неговата ставка, колкото от ставката на другия“, каза министърът, но допълни, че се надява утре да бъде проведен професионален и ползотворен разговор. 
 

По темата за двойния стандарт при храните земеделският министър каза, че дебатът е дълъг и ще продължи поне още година и уточни, че в момента се изработва единна методология, финансирана от ЕС, по която да се изследват храните. За да се реши принципно и окончателно въпросът мнението на страни-членки,потърпевши, е, че трябва да има европейско законодателство, което да реши този въпрос. Това ще бъде една тема,която заедно с омбудсмана ще бъде поне една от темите,която ще бъде разгледана по времето на председателството.

 

Ще се направи и още една серия от изследвания като прибалтийските държави, също са се присъединили.

 

Сектор "Земеделие и храни" винаги е тежък,той е многоспектърен с много добри резултати, проблеми, които се преодоляват с времето.

 

Министърът появи, че темата за фипронила се регулира като над 1.5 млн яйца са били унищожени, вкл. мн стада кокошки. Той увери, че активните проверки до края на годината.Продължават активните проверки до края на годината, ще продължат и след това.

 

По думите му, доброто за годината е, че се регулираха цените да бъдат стабилни и в следващите 6 месеца ще продължат да се наблюдават. Стабилизираха се цените на млякото след предприетите мерки и отпадането на квотите. В момента и в България има добри цените за производителите.

 

Порожанов уточни, че предстои да бъдат компенсирани производителите,които са афектирани от птичия грип и са унищожени животните им. Общият размер ще бъде 4,8 млн. лв. като плащанията ще са до този размер в зависимост от оценките, които са направени и загубите.

 

Министърът поясни, че темата с приоритетите е изключително важна. Сред тях ще бъдат най-вече темите за директни плащания, запазване на обвързано производство и програмата за развитие на селските райони, която ще остане.

 

„Това,което ние ще поставим на обсъждане, е т.нар сближаване в нивата на субсидиите, тъй като те са с определени % по-ниски от средните за ЕС, което създава една достатъчно конкурентна среда. Другата тема е бюджетът. Ние трябва да дадем своите аргументи за запазване на финансирането, така че европейските земеделски производители да бъде конкурентоспособен на останалите“, каза още Румен Порожанов.

 

Вчера са получени 73 млн. за акцизна ставка на горивото, компенсирана е с 40 ст., а останалите 11 млн. ще бъдат платени през януари, февруари 2018 г. от гл. т. на бюджетни лимити. Днес предстои оторизация на директните плащания.