Извършени са над 110 проверки на над 17% от всички къщи за гости. За останалите къщи, които не са проверени, не сме получавали сигнали. Те трябва да дойдат от обикновени граждани. Това каза министърът на земеделието Румен Порожанов пред Нова ТВ.
 
Той припомни, че по регламент Държавен фонд "Земеделие" (ДФЗ) трябва да прави извадка на 1%. "Но реално към момент става дума за 17%. На 63 къщи за гости са направени финансови корекции. След проверките близо 10 млн. лв. са предявени за възстановяване от бенефициенти с къщи за гости", посочи Порожанов. 
 
На въпроса защо не са проверени всички къщи за гости, а се действа само по сигнал, министърът обясни, че "бенефициентите на ДФЗ са десетки хиляди. Ако се получи сигнал, той се проверява независимо от предварителния риск анализ". Теоретично можеш да откраднеш европейски пари, без да те хванат, съгласи се Порожанов с водещия. 
 
Той посочи, че продължава да стои хипотезата за недобросъвестно поведение на бенефициенти с къща за гости по Програмата за развитие на селски райони (ПРСР). "Неслучайно в периода между 2014 г. и 2020 г. не е отворен нов прием, въпреки че има много голям интерес", допълни земеделският министър. 
 
По думите му през 2016 г. на страницата на ДФЗ са публикувани всички къщи за гости и тяхната локация. Целта е гражданите да подават сигнали за тези от тях, които не се използват по предназначение. Контролът се извършва от разплащателната агенция. Порожанов обаче не успя да отговори на въпроса защо не са посочени имената на бенефициентите и сумите. 
 
Относно скандала с къщата за гости, построена върху земя на Александър Манолев, бившият вече зам.-министър на икономиката, Порожанов обясни, че е имало проверка при плащането от гледна точка на това, как е направена инвестицията. След това обаче не е извършена проверка за ползването на къщата за гости по предназначение.
 
Ресорният министър се съгласи с твърдението, че след като има такива проблеми, значи системата не функционира перфектно. До момента не е правен анализ какви пари са влезли от къщите за гости обратно в хазната под формата на данъци. "Трябва да видя по каква методология може да се направи", коментира Порожанов.