Общата селскостопанска политика трябва да бъде изградена наново. Нямам предвид да направим революционни промени, а да започнем разговор за земеделието на Европа по един нов начин, каза представител на Камарата на земеделските производители на Полша по време на форума „Три морета“.
 
По думите му стопаните са принудени да произвеждат евтина храна. От 10–15 години цената й е на едно и също ниво, докато инфлацията продължава да расте. Въпреки че храната е евтина обаче, все още има хора, които умират от глад. Освен това 20–30% от нея се изхвърля, затова трябва да се запитаме дали тази политика все още е добра, смята производителят. 
 
Според него цените на земеделската продукция все още са под нивото на себестойността й. Все по-малко хора искат да бъдат земеделци. Селските райони в Полша се обезлюдяват, хората не са доволни от това, да купуват храни с индустриално качество.
 
Полските стопани са принуждавани да произвеждат все по-евтино, а същевременно индикаторите им трябва да бъдат все по-високи – повече домашни животни или култури на хектар, повече иновации. Основната цел е да се произвежда повече на същата цена, което няма как да стане, обясни представителят от Полша.
 
 
Потребителите на стоки искат да живеят по-дълго и да са по-здрави. Задачата на земеделските производители е да ги подпомагат с висококачествени продукти. Но същевременно да ги произвеждат по такъв начин, че да не поставят под заплаха околната среда, което е свързано с повече разходи. 
 
Камарата на земеделските производители на Полша поддържа мнението, че бъдещата ОСП трябва да бъде по-равноправна и справедлива за всички страни членки. В миналото революцията в земеделието беше свързана с торове и препарати за растителна защита например. В днешно време трябва да има революция, която предоставя по-здравословна храна.
 
Ако нещата продължат по същия начин обаче, вместо висококачествена храна ние ще произвеждаме фураж за хората, опасява се представителят на Полша.