x
съобщение
Нямате нови писма.
Известия за коментари
Известия за коментари
Нямате нови известия.
Мнения в абонирани
Мнения в абонирани
Добави приятел
Приятели
Нямате нови покани за приятелство.
Дейност на приятели
Дейност на приятели
Вход през фейсбук

Поискахме разрешение от ЕК за национална помощ в сектор Плодове и зеленчуци

2 024 054 лв. да се отпуснат на пет организации на производители

Поискахме разрешение от ЕК за национална помощ в сектор Плодове и зеленчуци
Автор: Фермер.БГ
България поиска разрешение от Европейската комисия (ЕК) за предоставяне на национална финансова помощ в размер на 2 024 054 лв. на пет организации на производители на плодове и зеленчуци. Това стана ясно от бюлетина на ОД „Земеделие“ – Кюстендил.
 
 
Съгласно изискванията на чл. 35 от Регламент (ЕС) № 1308/2013 помощта е предвидена само за признати организации на производители, изпълняващи одобрени оперативни програми през 2018 г. Решението за предоставяне на национална финансова помощ на организациите е обосновано от изключително ниската степен на организираност в сектора на плодовете и зеленчуците в страната, която през 2016 г. е едва 4,79 %. 
 
Националната финансова помощ представлява до 25% от стойността на реализираната на пазара продукция от организациите на производители за съответната година и до 80 на сто от набраните от организацията и/или нейните членове средства в оперативния фонд, предназначен за изпълнение на оперативната програма. 
 
Общият размер на одобрените оперативни фондове на петте организации за 2018 г. е 4 737 734 лв., а продукцията, реализирана от тях на пазара през 2016 г. е на стойност 8 842 538 лв. Предоставянето на национално финансиране на организациите на производители ще стимулира процеса на организиране на производителите на плодове и зеленчуци в страната и ще повиши тяхната конкурентоспособността на европейския и международните пазари, което ще има структурен и пазарен ефект за приоритетния за нас сектор. 
 
Освен националното финансиране, петте организации ще получат и подкрепа от ЕС в размер на 4,1% от реализираната от тях продукция. Стойността на предвидената помощ от ЕС е 389 820,70 лв. 
 

 

© 2018 Всички права запазени. Позоваването на Фермер.БГ е задължително!


Свързани новини
Овощари подготвят протестно писмо заради проект на заповед за мярка 10
 
ДФЗ напомня: Фермери, регистрирайте се в СЕУ по мерките 10 и 11
14.12.2018 | 18894 прочитания
ДФЗ напомня: Фермери, регистрирайте се в СЕУ по мерките 10 и 11
Системата за електронни услуги (СЕУ) на ДФЗ е достъпна след индивидуална регистрация

Коя тема от новата ОСП представлява най-голям интерес за Вас?

news