Земеделските министри в Общността водят разговори от следващата финансова година подпомагането на земеделските производители да става на базата на производството, а не на заявена площ за подпомагане както досега. Това заяви министър Найденов днес пред журналисти в БТА. Това означава на практика, че ако схемата на подпомагане бъде променена, страната ни няма да получи много европейски помощи за земеделие.

Министър Найденов припомни, че европейските плащания на единица площ за страната ни ще се изравнят с тези на старите страни-членки през 2016 г. В Договора за присъединяване на България е записано, че директните плащания ще отговарят на 25% от равнището на директните плащания на 15-те страни-членки през 2007 г., 30 % през 2008 г. и 35 % през 2009 г.Директните плащания в България през 2010 г. ще възлизат на 40 % от нивото на ЕС-15, след което ще се продължи с 10 % ежегодно увеличение на директните плащания, до сто процентното им изравняване с ЕС-15 през 2016 г.

Според Найденов е нужно да имаме конкретноспособен бизнес, а не земеделците да разчитат на помощи от агроведомството. „Ако плащанията са на единица площ, ние няма как да загубим, защото територията е постоянна величина, затова обаче старите членки, тези, които наистина имат конкретноспособен бизнес, се усетиха и искат промяна на ОСП и да бъдат обвързани субсидиите с производството. Затова ако нямаме производство и продължим да бъдем поделение на министерство на социалните грижи и подпомагаме за тези хора с едната или двете крави – трябва да е ясно, че не могат да отиват помощите натам”, каза той.

Министърът обаче не посочи как точно родното земеделие ще достигне колегите си от другите страни членки и какви конкретни стъпки ще предприеме министерството, за да стимулира родното производство. Едва ли това ще се случи с новите данъчни тежести за земеделците, спряната мярка 121 за модернизация на стопанствата, която има за цел да повиши производителността и конкурентоспособността на земеделските производители, нулево кредитиране от страна на банките и липсата на цялостна ясна стратегия с конкретни срокове и мерки за развитие на земеделието у нас.