x
съобщение
Нямате нови писма.
Известия за коментари
Известия за коментари
Нямате нови известия.
Мнения в абонирани
Мнения в абонирани
Добави приятел
Приятели
Нямате нови покани за приятелство.
Дейност на приятели
Дейност на приятели
Вход през фейсбук

Подготовката на Закона за земята ще се удължи с поне шест месеца

Лично аз съм разочарован от това, което се случи, категоричен е Порожанов

Подготовката на Закона за земята ще се удължи с поне шест месеца
Автор: Весела Ванева, Фермер.БГ
Подготовката на Закона за земята ще се удължи с поне шест месеца. Това каза министърът на земеделието, храните и горите Румен Порожанов пред журналисти край Свиленград.
 
 
Министърът съобщи, че е провел предварителни разговори както с парламента, така и с премиера.
 
„Вчера, 13 февруари, на заседание на правителството, взехме решение да поискаме удължаване. Аз вече съм изпратил писма. Подготовката на закона ще се удължи с поне 6 месеца. Лично аз съм разочарован от това, което се случи. 
 
Първо минахме на един предварителен вариант, който беше одобрен от почти всички, включително Комисията по земеделие. Ние го представихме и народните представители бяха удовлетворени. Предложиха да вкараме арендата и опазването на земеделските земи. 
 
Ние надградихме първоначалния драфт именно с тези два раздела. Изведнъж се появиха някакви големи драми. Дори становищата, дадени от големите, бяха представени против, но без мотив защо не са съгласни“, обясни Порожанов.
 
Работата по проекта трябваше да приключи в края на февруари. В последствие обаче стана ясно, че срокът ще бъде удължен. Досега не беше ясно обаче с колко. По думите на председателят на парламентарната Комисия по земеделието и храните Десислава Таневана по Закона за земята са направени повече от 60 поправки до момента. Според нея сега е необходимо законодателните решения да се обединят в един закон, текстовете да се синхронизират и да се осъвременят законодателните актове.
 
По думите на Порожанов дори и да е имало разногласия по определени теми, е било възможно създаването на работни групи, дискутирането и отстраняването им. 
 
„Оказа се, че и собствениците на земеделски земи имат коренно противоположно мнение върху това, което е дадено, дори и към в момента действащата регулация.
 
Истината е, че тази стопанска година е стартирала, тя ще си работи при съществуващата нормативна уредба. Ако се приеме закона, той ще влезе в сила от следващата година“, категоричен е земеделският министър.
 

 

© 2019 Всички права запазени. Позоваването на Фермер.БГ е задължително!


Свързани новини
Законът за земята ще се пише съвсем наново!
 

Имате ли затруднения при подаването на заявления за Кампания 2019 за директните плащания?

news