Мадара АГРО е компания с над 60 години традиции и опит в производството на селскостопански машини. За да бъде работата на земеделците по-лесна и ефективна шуменската компания разработва решения, част от които показа в демонстрация по време на Международните дни на полето – България 2018. 
 
Дисковата брана PRINCESS, модел KDB 511 P е с независими органи  за предсеитбена обработка за есенни култури. Тя се отличава със своята конструкция от стандартните дискови брани, защото органите й работят независимо един от друг и не задръстват, за разлика от класическите. 
 
 
Те надробяват много по-добре почвата и като завършек самата дискова брана е оборудвана с гумен валяк, който раздробява изкараната почва и бучките, като по този начин прави уплътняване на почвата, а така се запазва и влагата, която е изкарана от дисковете, разказаха специалистите от компанията, като добавиха, че по този начин се оформя по-добре сеитбеното легло. 
 
Дисковата брана е универсална и е подходяща както за първа, втора, а и за трета обработка. Тя е прикачна, с 5-метрова работна ширина. Но има възможност чрез откачане на теглича и на колесара отзад, да стане и 5-метрова навесна машина. Което пък я прави много по-универсална. Това може да стане, когато условията изискват по-лека машина, обясниха специалистите на фирмата производител. 
 
Някои стопани използват KDB 511 P  за последна обработка на рапица. След като е изорано, върху оранта, директно се влиза с тази дискова брана и тя прави почвата възможно най-раздробена и я подготвя да бъде перфектна за сеитбата на рапицата. 
 
Браната работи от 5 до 18 см дълбочина, но това естествено зависи коя поред е обработката и какви са климатичните условия. 
Плюсът на тази брана е, че работи и в по-влажни условия, защото гуменият валяк отзад е оборудван с чистачи. Така гумата набира много по-малко отколкото тръбните валяци, посочват специалистите.  
 
Препоръчителната скорост  за работа с тази брана е минимално 8-9 км/ч, като най-добри резултати се постигат при 10-12 км/ч. 
Тя може да бъде оборудвана с три различни валяка. Тръбният е класически, стандартен. Другият е гумен, а Мадара АГРО предлагат и т.нар. double disk – метален валяк, който е подходящ за обработка в сухо време, защото е по-тежък. 
 
Хигиенистът на полетата 
Друга машина, която беше представена от Мадара АГРО е плуг, серия HEMUS, модел PLR – 5L.
 
 
Той е 5-корпусен обръщателен плуг с лентова дъска. Веки един плуг на Мадара АГРО  е оборудван с т.нар. траш бордове, които се намират над обръщателната дъска и спомагат за по-добро обръщане на растителните остатъци, посочват от шуменската компания. 
 
Плугът, който беше представен е от тежката серия, за трактори над 200 к.с. и е оборудван с хидравличен цилиндър, който изправя плуга при завъртане и по този начин щади навесната система  на трактора, за който е закачен.  
 
Плугът може да се привежда в транспортно положение, като  ляга на задното колело и по този начин транспортирането се извършва много леко и без допълнително натоварване на трактора. 
 
Стопаните видяха оран над 40 см, което се прави един път на 4 години. Въпреки голямата дълбочина плугът скрива растителните остатъци и полето остава с малко над 90% скрити растителни остатъци. 
Гредата е здрава и надеждна, 150 на 150 мм на 10мм. При лентовата дъска се вижда как се прави едно много по-добро раздробяване на почвата. 
 
 
Плуговете на Мадара АГРО могат да бъдат оборудвани както с лентова, така и с цяла дъска изцяло според изискванията на фермерите. 
 
3 тона валиране  
На полето край Пловдив земеделските стопани имаха възможност да наблюдават работата и на сгъваем, 6-метров, прикачен валяк от серията ВХT 613. Теглото на тази машина е 3 тона, но въпреки това той много лесно се въвежда от транспортно в работно положение.   
 
Експертите на шуменската компания предоставят обучение на персонала, който ще работи с машините, които се отличават с много добра конструкция, изпипани детайли и, като в случая с валяка, със своята тежест. 
 
 
При закрепването на работните органи от компанията са взели едно конструктивно решение, което с времето щади отливките и ги пази от пречупване. Валякът се използва след сеитба на пшеница, рапица, ечемик, като почвата се валира, за да може да се предизвика по-бърз и по-равномерен растеж. 
 
Всички машини на шуменската компания имат следгаранционно обслужване, а резервните части се произвеждат от самата фирма  и затова винаги са в наличност. 
 
Повече информация за портфолиото с машини на компанията може да намерите на madaraagro.com