БАБХ щe продължи с по-строгия надзор в областите Ямбол, Бургас и Хасково във връзка с Чумата по дребните преживни животни, където в рамките на изпълнявания контрол и ликвидиране на заболяването са констатирани 103 животновъдни обекта със сероположителни дребни преживни животни в 59 населени места.

 

Удар по животновъдите в Хасковско заради чумата по овцете (обновена)

Пробите са взети от животните, отглеждани в 20-километровите надзорни зони около констатираните през юни и юли месец тази година огнища на Чума по дребните преживни животни. В резултат на потвърдените проби на 8 октомври 2018 г. Европейската комисия (ЕК) прие решение (Решение за изпълнение (ЕС) 2018/1499) за нови санкции и разшири зоната под рестрикции. Вместо 7 погранични общини, санкциите обхващат Бургаска, Ямболска и Хасковска области, които включват 29 общини.

 

ЕК прие решение да бъде увеличена територията с наложените рестрикции след като в продължение на два месеца стопаните на фермата в Болярово възпрепятстваха ветеринарните власти да ликвидират огнището на чума в обекта, който беше обявен за вторично огнище на заболяването на база на положителен резултат при изследване в Националната референтна лаборатория и данни за епизоотологична му свързаност с други огнища, разположени в инфектирана зона.

Към настоящия момент фермата е със статут на обект, в който категорично и без съмнение е потвърдено огнище на болестта. Мерките за ликвидиране на заболяването са наложени със Заповед на изпълнителния директор на БАБХ от 18 юли 2018 г.  При проведения по същото време надзор не бяха констатирани други огнища на заболяването, което дава основание обекта в Болярово да се смята за причина за увеличаване размера на инфектираната зона.

 

[news]
БАБХ предварително алармира за евентуално увеличаване на територията с наложените рестрикции от Европейската комисия. След консултации и по одобрена от ЕК схема, до края на месец ноември 2018 г. ще бъде проведен засилен серологичен надзор в тези областите Ямбол, Бургас и Хасково. В рамките на този надзор ветеринарните лекари ще посетят и ще вземат кръвни проби от животни в 249 населени места от трите области. Резултатите от пробите ще дадат по-ясна картина за здравния статус на популацията на дребните преживни животни и ще подпомогнат предприемането на защитни мерки за предотвратяване на разпространението на чумата и ликвидирането на заболяването. Освен предотвратяване на по-нататъшното разпространение на чумата по овцете и козите, продължаването на надзора цели набиране на данни и даване на гаранции, водещи до официалното ликвидиране на заболяването и освобождаване от наложените ограничения.

Ограниченията за движение на дребни преживни животни и продукти от областите с рестрикции – Бургас, Хасково и Ямбол, които не са преминали термична обработка, остават в сила.

Разчитаме на пълното съдействие от страна на собствениците на животновъдните обекти за дребни преживни животни при извършването на надзора на заболяването. Овладяването на ситуацията и контрола на заболяването е в интерес на животновъдството в България, както от гледна точка на здравеопазването на населението, така и за запазване на доверието на търговските ни партньори на международния пазар.