Подкрепата за младите земеделски стопани да продължи и в новата Обща селскостопанска политика (ОСП) и максималното равнище на финансиране да се увеличи над 2%. Това одобриха евродепутатите при гласуването на Доклада относно прилагането в ЕС на инструментите в рамките на ОСП за младите земеделски стопани след реформата от 2013 г.
 
 
ЕП прие в доклада и поправки на българския евродепутат Момчил Неков,  с които той настоява за по-специален подход към младите земеделски производители в регионите с ограничение - най-вече планинските райони, чрез въвеждане на допълнителен коефициент за подкрепа.
 
В доклада се отбелязва, че държавите-членки имат възможността да прилагат допълнителни инструменти чрез двата стълба на ОСП, и насърчава държавите-членки, изправени пред специфични географски предизвикателства, като например планински или в някои случаи необлагодетелствани региони, да разгледат възможността за въвеждане на коефициент на умножение (например 2), който да взема под внимание броя на реколтите на година или видовете култури, които могат да бъдат отглеждани там, при предоставянето на подкрепа на младите земеделски стопани, които искат да осъществят дейност в тези региони, с цел да бъдат стимулирани дейностите в тези региони в опит за преодоляване на съществуващите в тях демографски предизвикателства.
 
Достъпът до земя е главната пречка за младите земеделски стопани. Справянето с проблема изисква повторна оценка на схемата на директни плащания и създаване на стимули за по-възрастните земеделски стопани да прехвърлят стопанствата си на по-младите поколения, се казва в приетия доклад от Европейския парламент (ЕП).
 
„Изключително трудният достъп до земя, която остава концентрирана в ръце на малко производители, особено в страни като моята - България, е една от най-сериозната причина за невъзможността младите хора да видят в селското стопанство потенциален поминък и занимание особено в необлгодетелствани региони като планинските. За това е необходимо въвеждането на стимули и насърчаване на младите“, заяви по време на гласуването евродепутатът Момчил Неков.
 
 
Той отбеляза, че европейското селско стопанство е на ръба на криза - демографска и поколенческа. Именно заради това смяната на поколенията трябва да бъде един от приоритетите на бъдещата ОСП, като трябва да има и национални стратегии, отразяващи нуждите на отделните държави в подкрепа на младите земеделски производители, заяви още Неков.
С приетия доклад ЕП препоръчва да се намалят административните пречки и да се даде по-голяма гъвкавост на земеделските стопани в ЕС.
Евродепутатите препоръчват достъпът до финансиране на младите фермери да се подобри чрез субсидирани лихвени проценти върху заемите и  по-специално чрез въвеждането на финансови инструменти за предоставяне на безлихвени заеми за инвестициите на младите земеделски стопани.