Нови правила влязоха в сила на 3 юли. Те улеснят фермерите от ЕС, когато става дума за съобразяване с редица задължения, свързани с зелените плащания. Новите правила целят селското стопанство в съюза да сте по-екосъобразно, се казва на сайта на ЕК.

Как животновъдството поддържа селските райони живи

„Зелените“ правила задължават фермерите да произвеждат по начин, съответстващ на 3 основни практики, които се оценяват като положителни за околната среда. Сред тях са разнообразяване на културите, поддържане на постоянна затревена площ и заделяне на минимум 5%  обработваема земя за т.нар. „зони с екологичен фокус“.

Тези зони може да варират в зависимост от приоритетите на всяка страна членка и селскостопанските практики в нея. Включват угари, полеви граници, буферни зони, места, насадени с култури, които защитават почвата и т.н.

Новите правила са резултат от преразглеждане на „зелените“ задължения през 2016 г. Те отчитат къде има подобрение и къде се налага опростяване и улесняване на фермерите с оглед спазване на различните изисквания, свързани със „зоните с екологичен фокус“.



Сред ключовите промени, въведени от новите правила, са:

- опростяване на дефинициите на това, какво влиза в понятието „зони с екологичен фокус“, които трябва да бъдат покрити, за да се определят като такива.

- повече гъвкавост относно това, какво се класифицира като „зона с екологичен фокус“, особено по отношение на характеристиките на ландшафта.

- повече гъвкавост за страните от ЕС с оглед периода за разнообразяване на реколтата в зависимост от индивидуалните климатични условия.

- по-ясни дефиниции за „зони с екологичен фокус“.

- елиминиране на крайните срокове за сеене на фиксиращи култури;

- забрана за използването на пестициди върху продуктивни и потенциално продуктивни „зони с екологичен фокус“.

Въпреки че новите правила вече са в сила, те не е необходимо да бъдат прилагани на национално ниво до 2018 г. Страните членки обаче имат пълната свобода да започнат да ги въвеждат, ако искат техните фермери да се възползват от новите възможности още тази година.