x
съобщение
Нямате нови писма.
Известия за коментари
Известия за коментари
Нямате нови известия.
Мнения в абонирани
Мнения в абонирани
Добави приятел
Приятели
Нямате нови покани за приятелство.
Дейност на приятели
Дейност на приятели
Вход през фейсбук

По-ниска реколта от пшеница в Румъния

Фермерите в северната ни съседка очакват увеличаване на дяла на фуражната пшеница

По-ниска реколта от пшеница в Румъния
Автор: Фермер.БГ
Снимка: pixabay.com

Нестабилните климатични условия продължават да понижават потенциала за реколтата от зимни култури в северната ни съседка. Повишеният температурен режим през май и юни съкрати сроковете за съзряване на пшеницата. Освен това в течение на целия последен месец количеството на валежите на цялата територия е превишило многогодишните норми минимум с 50-100%, информира анализаторите от УкрАгроКонсалт.

Производител на лавандула: За жалост жънем на мокра земя

Високото количество валежи се отрази негативно върху качеството на пшеницата. Фермерите в Румъния очакват увеличаване на дяла на фуражната пшеница.

Специалистите прогнозират по-ниска реколта през сезон 2018/2019. След стабилния ръст на реколтата през последните няколко сезона, показателят през 2018 г. се очаква да бъде с 10% п-нисък от рекордния, получен миналата година.

Като се отчете намаляването на засетите площи и средната продуктивност, в хода на тазгодишната жътва фермерите може да съберат реколта, която ще съответства на средния петгодишен показател. 

Въпреки намаляването на износа, изминалият 2017/2018 сезон бе достатъчно успешен за румънските износители. Те успяха да изнесат на външни пазари над 5,5 млн. тона пшеница.

 

© 2018 Всички права запазени. Позоваването на Фермер.БГ е задължително!


Пречи ли на работата във фермата лятното часово време?

news