Нестабилните климатични условия продължават да понижават потенциала за реколтата от зимни култури в северната ни съседка. Повишеният температурен режим през май и юни съкрати сроковете за съзряване на пшеницата. Освен това в течение на целия последен месец количеството на валежите на цялата територия е превишило многогодишните норми минимум с 50-100%, информира анализаторите от УкрАгроКонсалт.

Производител на лавандула: За жалост жънем на мокра земя

Високото количество валежи се отрази негативно върху качеството на пшеницата. Фермерите в Румъния очакват увеличаване на дяла на фуражната пшеница.

Специалистите прогнозират по-ниска реколта през сезон 2018/2019. След стабилния ръст на реколтата през последните няколко сезона, показателят през 2018 г. се очаква да бъде с 10% п-нисък от рекордния, получен миналата година.

Като се отчете намаляването на засетите площи и средната продуктивност, в хода на тазгодишната жътва фермерите може да съберат реколта, която ще съответства на средния петгодишен показател. 

Въпреки намаляването на износа, изминалият 2017/2018 сезон бе достатъчно успешен за румънските износители. Те успяха да изнесат на външни пазари над 5,5 млн. тона пшеница.