Въпреки незадоволителното финансово състояние на пчеларите, у нас годшно се произвеждат около 13 хиляди тона мед, съобщи в Добрич по време на "Пчеломания" председателят на Националния браншови съюз на пчеларите Ганчо Ганев. Специалистът обясни, че по-голямата част от реколтата се изнася предимно за Германия - около 7 500 т. През миналата година пък сме изнесли с 1 500 т. повече от обикновено пчелни продукти, предимно мед.

 

Предимно се изнася мед от рапица заради бурно нарастващите площи у нас с тази протеинова култура. За съжаление на бранша изкупната цена на продукцията все още е на ниска за тях цена 3,80-4,00 лв. Броят на пчелните семейства е около 700 000, като се очаква те да се увеличават.

 

В рамките на международното пчеларско изложение "Пчеломания" на "Добрички панаир" секторът отчете положителна статистика в регионален план. Според цифрите се оказва, че Добричка област държи първенство по активност в участието в Националната програма за пчеларство.

 

В тазгодишното издание на "Пчеломания", което приключва на 26 март участват над 45 изложители с много интересни стоки, кат се започне от пчеларско оборудване, костюми и маски, ванички за хомогизиране на меда, прополисни илачи и козметични продукти.

 

От ДФЗ напомнят, че от 15 март временно се преустановява приемът на документи за купуване на нови кошери по Националната програма по пчеларство за тригодишния период 2011-2013 г., поради изчерпване на бюджета. На заседание на постоянната работна група за управление на Пчеларската програма към МЗХ, ще се вземе окончателно решение за възобновяването или окончателното спиране на кандидатстването за финансовата 2011 г. по мярка Д „Мерки за подкрепа на подновяване на пчелните кошери в общността”, сектор 1 „Закупуване на нови кошери”.

 

© 2011 Всички права запазени. Позоваването на Фермер.БГ е задължително!