Случаите със забавени плащания за кампания 2010 са се наложили, защото е трябвало да се направят проверки на физически земеделски блокове, съобщи зам.-министърът на земеделието Светлана Боянова.

Тя призна: „За тези бенефициенти разполагахме само със стара информация – една карта от 2006 г. Затова се наложи тази година да ги проверим отново, за да може да се плати на по-голямата част от тях. Иначе трябваше всички да ги отрежем, защото според тази снимка от 2006 г. те са недопустими за подпомагане. На базата на проверките на физическите блокове дали отговарят или не отговарят на изискванията за допустимост. ДФЗ направи кръстосана проверка – тоест бяха свързани проверките на площите със заявленията на бенефициентите от 2010 г. Това изиска малко техническо време и бих казала, че зависи от компютъра. Сега на тези хора се плаща този месец”, допълни Боянова.

Любопитна подробност обаче представлява фактът, че бенефициенти чертали  по карта от 2006 г. са получавали субсидии в предни години. Стопаните не са наясно дали сега или догодина няма да се появи друг такъв списък с фермери, които ще трябва да връщат надвзети субсидии.

Светлана Боянова поясни, че проверките включват оглед на целия физически блок – дали той отговаря или не отговаря за подпомагане. На питането как към днешна дата се установява дали земята е обработвана преди година, Боянова  каза, че си личи дали земята е обработвана или не е.

От МЗХ и ДФЗ отчитат, че 27 000 земеделски стопани получиха миналата седмица директни плащания по сметките си. Тези, които са погасили задълженията си към НАП, са получили националните си доплащания. По думите й продължава разплащането на средствата на 5803 земеделци с наложени санкции за 2009 г. и с актове за установяване на публично-държавни вземания. Така по думите на ръководството ще бъде спазено обещанието през Националната асоциация на зърнопроизводителите (НАЗ) да се плати СЕПП и НД на всички изрядни бенефициенти.

 

©2011 fermer.bg