x
съобщение
Нямате нови писма.
Известия за коментари
Известия за коментари
Нямате нови известия.
Мнения в абонирани
Мнения в абонирани
Добави приятел
Приятели
Нямате нови покани за приятелство.
Дейност на приятели
Дейност на приятели
Вход през фейсбук

Плахи признаци на оживление на млечния пазар по света

Капризите на времето, запасите в ЕС и пазарът в Китай дърпат конците в сектора

Плахи признаци на оживление на млечния пазар по света
Автор: Фермер.БГ
Цените на млечните продукти бележат от началото на тази година известно повишение, което е продиктувано от тревогите на някои участници на пазара, свързани със сушата в Нова Зеландия.
 
 
Признаците на оживление се наблюдават на фона на сложните процеси в сектора през миналата година. Световният пазар на мляко влезе през септември 2017 г. в низходящия период от цикличното си развитие, което доведе до понижаване на цените на млечните продукти и конкретно на маслото. 
 
Дисбалансът между стойността на маслото и на млечния белтък също се понижи до известна степен, отбелязват анализаторите от AGROMap Credit Agricole, цитирани от portalspozywczy.pl.
 
Според някои експерти, намаляването на производството на мляко в Нова Зеландия няма да промени ситуацията, която се характеризира с постоянното намаляване на цените на млечните продукти. 
 
Пазарната 2017/2018 година в Нова Зеландия вече е към своя край и затова неблагоприятните климатични условия в следващите седмици няма да има такова голямо значение за сектора. 
 
В близките месеци вниманието на пазара ще бъде съсредоточено върху продажбите на мляко от Европейския съюз, където през май всяка година се наблюдават върхови стойности на производството. 
 
В края на 2017 г. в Съюза беше налице силен ръст на продажбите на млечни продукти. В някои от страните-членки се наблюдава възстановяване на млечните стада и във връзка с това може да се очаква продължаване на силния растеж в доставките на мляко с произход ЕС и през Сезон 2018. 
 
Като основание за такава прогноза се сочи и изявлението на еврокомисаря по земеделието Фил Хоган от края на януари, че съществува голям риск от свръхпроизводство на мляко в ЕС.
 
 
Добри перспективи за производство в сектора се наблюдава и в други държави, които са традиционни износители на световния пазар – САЩ, Австралия и Аржентина.
 
От друга страна, обемът на вноса на млечни продукти в Китай през миналата година бележи увеличение с 12.9% при ръст от 20.4% през 2016 г. Данните говорят за чувствително понижаване на темповете на нарастване на търсенето на млечни продукти в Китай през 2017 г., макар че то все още продължава да е силно.
 
Понижаване на динамиката на импорта на млечни продукти през миналата година беше отчетено също и при други значими вносители, като Индонезия, Филипините, Египет, Русия и Бразилия. Като вземат предвид прогнозите за търсенето на мляко на световния пазар, някои анализатори предполагат, че низходящата фаза в сектора ще продължи до второто тримесечие на 2019 г.
 
 
Основните рискови фактори на световния пазар на мляко ще бъдат агрометеорологичните условия при големите износители на млечна продукция в глобален мащаб, равнището на запасите за интервенции на пазара, натрупани през последните години от Европейската комисия, както и търсенето на пазара в Китай, който във висока степен зависи от спекулативния фактор.

 

© 2018 Всички права запазени. Позоваването на Фермер.БГ е задължително!


Свързани новини
Анализатор: Млекопроизводителите трябва да се адаптират към цените
 

Коя тема от новата ОСП представлява най-голям интерес за Вас?

news