Парламентарната комисия по околната среда и водите днес ще приеме на второ четене законопроекта за изменение и допълнение на Закона за генно-модифицираните организми.

ГМО беше основна тема на обсъждане от депутатите от комисията по околната среда и водите в Народното събрание. Вчера те започнаха разглеждането на второ четене на спорния Закона за генетично модифицирани организми.

В началото на заседанието имаше предложение първо да се гласува мораториумът за освобождаване в околната среда на ГМО за 5 години и след това да се гласува законопроектът, но това предложение отпадна. Решено бе мораториумът да се гласува последно.
След спорове депутатите от Комисията отложиха за днес разглеждането на чл. 52 от законопроекта, който касае освобождаването на ГМО в околната среда при наличие на поле в съседство с биологично производство.

Противоречиви изказвания от страна на ГЕРБ. Според депутатите текстът защитава биологичната продукция, но в същото време чст от тях предложиха задължителните отстояния между ГМО култури и други видове култури например за царевицата трябва да бъдат 800 метра, което предизвика спорове по време на заседанието.

В същото време представителите на биопроизводителите основателно останаха недоволни от предложението, тъй като се оказва, че биополетата се третират наравно с конвенционалните. За бъдат продават биологични продукти, земеделците трябва да имат сертификат, който се издава съобразно определени критерии, в това число конкретно разстояние от третирани с торове площи.

Депутатите приеха преди гласуването на чл. 52 да получат становище от експертите в консултативния съвет в МОСВ, за да стане ядно дали посочените отстояния гарантират защитата на биологичното земеделие от ГМО. На заседанието днес се очаква да бъдат гласувани текстовете, свързани с отстоянията между териториите, на които се отглеждат биологично чисти култури и ГМО.

Отново днес ще бъде разгледан проектът за мораториум върху освобождаването на ГМО за 5 години, както и ще бъде гласуван окончателният вариант на законопроекта за ГМО.

Междувременно, както ви съобщихме днес ще се проведат граждански протести срещу генетично модицираните организми в няколко града на страната. Протести ще има във Варна, Русе, Велико Търново, Пловдив, София.