България ще си има аташе по земеделие в Париж и на тази длъжност от 1 април ще встъпи досегашният шеф на дирекция “Връзки с обществеността и протокол“ в МЗХ Веселина Евдокимова.

 

Назначението става по предложение на министър Найденов като работата на агроаташето е “по-добро и трайно популяризиране на българските земеделски продукти на европейския пазар“.

 

Аташето по земеделие ще получи тригодишна акредитация. Издръжката му се поема от земеделското министерство в рамките на вече гласувания ведомствен бюджет.

 

Обсъжда се на следващ етап да има такива назначения и в Берлин, заради предстоящата реформа на Общата селскостопанска политика на Евросъюза и тежестта, която имат Германия и Франция в този процес. Според МЗХ постоянно представителство на българското земеделие на териториите на тези две страни “би дало допълнителни шансове на страната ни да утвърди своя положителен имидж в рамките на една високо конкурентна среда“.

 

Предвижда се по-късно агроаташе освен в Берлин, да има и в Москва, за “да се постигне разширяване на бизнес контактите на страната ни в тези най-важни европейски дестинации за производителите на българска земеделска продукция и на хранителната ни промишленост“.

 

С дейността си аташетата по земеделие се очаква да подпомагат дейността на българските бизнес оператори в тези стратегически направления за българската икономика, допълват от МЗХ.