Дискусия на тема „Проблеми и предизвикателства пред българското земеделие” организира Петя Ставрева в Бургас на 14 май 2010 г. /петък/ от 10 часа в х-л „Бургас”.


На форума ще бъдат дискутирани необходимите антикризисни мерки в аграрния сектор на страната. В дискусията ще участват проф. Иван Михов, председател на Стопанската камара – Бургас, инж. Цанко Иванов, председател  на Бургаската търговско-промишлена палата,  Николай Киров, председател на Регионалния съюз на зърнопроизводителите,  Лидия Станкова, Директор на Областна дирекция "Земеделие и гори” – Бургас. На форума ще вземе участие и бившия земеделски министър Венцислав Върбанов.

 

Пред Фермер.БГ, Петя Ставрева заяви, че към момента се наблюдава нисък темп на усвояване на парите от еврофондовете в областта на земеделието и селските райони, а също че редица проекти на общини са със съмнително целево финансиране. Само за 2009 г. животновъдите у нас са намалели с 20 процента. Това показва, че има фалирали производители и е необходимо подкрепата към този бранш трябва да се засили не само с пари от еврофондовете, но и от националния бюджет, категорична е Ставрева. Според нея трябва да бъдат изработени национални мерки за подпомагане не само в процеса на производство, но и при реализацията на земеделската продукция на пазара.