Този сайт използва бисквитки (cookies). Ако желаете можете да научите повече тук.

Приемам
x
съобщение
Нямате нови писма.
Известия за коментари
Известия за коментари
Нямате нови известия.
Мнения в абонирани
Мнения в абонирани
Добави приятел
Приятели
Нямате нови покани за приятелство.
Дейност на приятели
Дейност на приятели
Вход през фейсбук

Петя Ставрева: 80 на сто от европарите отиват при едрите производители

Броят на малките стопанства е намалял с 49 процента, коментира председателят на Българска земеделска камара

Петя Ставрева: 80 на сто от европарите отиват при едрите производители
Автор: Фермер.БГ
8% от фермерите получават 85% от европейските субсидии. Близо 80% от европейските субсидии отиват у едрите производители. 
 
 
Това каза председателят на Българска земеделска камара и бивш евродепутат Петя Ставрева. Тя откри дискусия на тема: "Предизвикателствата пред Общата селскостопанска политика на ЕС".
 
Ставрева припомни, че почти 40% от средствата в общия европейски бюджет се заделят за подпомагане на земеделието и развитието на регионите. Тя постави акцент върху дългосрочния ефект от усвояването на средствата след 10 години от прилагането на Общата селскостопанска политика (ОСП) в България.
 
 
По думите й успешното интегриране на българското земеделие зависи от познаването на тази система и прилагането на национално ниво на критерии, съобразени с българския производител.
 
"Членството на България в ЕС промени условията за правене на аграрен бизнес", коментира Петя Ставрева, цитирана от news.bg
Според нея България като аграрна страна трябва да определи земеделието и регионалната политика като свой приоритет. Тя бе категорична, че не можем да разчитаме само на европейско финансиране.
 
 
Ставрева отчете, че през първите 10 години тече процес на намаляване на броя на малките фермери и увеличаване на броя на стопанствата с площ над 10 хектара. Въпреки силно раздробената структура земеползването е организирано в сравнително едри стопанства с площ над 10 хектара, констатира Петя Ставрева.
 
От 2007 г. досега земеделските площи у нас са се увеличили от 3 млн. хектара на 3,7 млн. хектара, но същевременно броят на малките стопанства е намалял с 49%.
Сред проблемите в България по отношение прилагането на Общата селскостопанска политика се констатира още, че животновъдните са ощетени при ползването на европейски субсидии.
 
 
Извън плащанията остават и производителите на плодове и зеленчуци, които имат ограничена възможност за получаване на подкрепа поради малката площ на отглеждана земя.
У нас животновъдството и производството на плодове и зеленчуци драстично намалява.
 
Огромна част от европейските средства отиват за отглеждането на фуражни култури. Към момента 10 години след прилагането на българското селско производство - 70% от стоките на българския пазар не са родно производство. Тя констатира и задълбочаване на различията в развитието на селските и урбанизираните райони.
 
 
Алберт Дес, евродепутат, член на Комисията по земеделие и селските райони на Европейския парламент, представи немския опит по отношение на кооперативите. Той посочи, че 60% от млякото се преработва от кооперации в Германия.
 
Сега е моментът да бъде осигурена подкрепа за създаването на кредитни кооперации, гаранционни фондове и други финансови инструменти за подкрепа на малките производители, настоя Петя Ставрева.
 

 

© 2017 Всички права запазени. Позоваването на Фермер.БГ е задължително!

Свързани новини
ЕК възстанови 540 млн. лв. на България за земеделски субсидии
 

Нужни ли са допълнителни разяснения по мярка 14?

news