Страната ни е много подходяща за отглеждането на спанак, защото той е студоустойчива и изключително непретенциозна култура. Това каза за Фермер.БГ д-р Тотка Тодорова, гл. ас. към отдел „Растителни генетични ресурси“ на Институт по растителни генетични ресурси „К. Малков“ – Садово. 
 
 
Тя обясни, че спанакът е една от културите, които трябва да бъдат засети до края на септември или началото на октомври. Целта е растенията да направят розетка преди настъпването на студовете, за да презимуват успешно.
 
„За нашите климатични условия са подходящи студоустойчивите сортове с бърз темп на растеж, като „Матадор 15/29“, „Матадор“, „Едър зимен“, „Хемус“ и други. Наш сорт е „Едър зимен“, но според фермерите той не е устойчив на болести  и стрелкува бързо“, коменитра д-р Тодорова.
 
Тя добави, че предимствата на хибридите на компанията „Енза Заден“ са, че са устойчиви на мана и имат по-добра издръжливост на загниване. Отличават се с едра листна маса и са подходящи за механизирано производство. Става дума за сортовете „Спейс Р1“, „Спинакер Р1“ и „Спокейн Р1“.
 
 
„Спанакът се сее разпръснато или на редове в плитки бразди. Разстоянието между редовете е около 15 см. Браздите се зариват с гребло. Неравномерното поникване може да се дължи на лоша обработка на почвата“, допълни д-р Тодорова.