За поредна година се сблъскваме с огромен проблем – липсата на пчели, но тази година това е екстремно. Това коментира Живка Гроздева, член на УС на Асоциацията на овощарите в България.
 
 
По данни на Съюза на българските пчелари през 2016 година са загинали 28 хил. пчелни семейства, от които 17 хиляди поради отравяне с пестициди. 
 
 
В началото на месеца Обединеният български пчеларски съюз, Съюзът на българските пчелари и Столичният браншови пчеларски съюз дадоха пресконференция на която алармираха, че очакванията за тенденциозното намаляване на попилациите на пчелите, ще продължи и тази година.
 
"Най-малко още 17 хил. пчелни семейства ще загинат тази година у нас", каза Михаил Михайлов, председател на Обединения български пчеларски съюз.
 
 
„Много фермери се свързват с нас обезпокоени и ни казват, че всеки ден влизат в насажденията си и наблюдават, но пчели няма“, допълни Живка Гроздева.
 
По думите й сигнали постъпват от различни райони в страната, най-често от Кюстендил и Бургас.
 
„Доста пчели са загинали и тази година ни беше много притеснено относно това как ще протече опрашването предвид малкото пчели“, добави тя. 
 
 
Всяка година проучвания на известни учени сочат, че загиват хиляди медоносни пчели. Въпреки че няма официални изследвания, доказващи вредността на неоникотиноидите, при опити в реални условия, повечето пчеларски асоциации смятат, че основната причина за измирането на пчелите са неоникотиноидите. 
 
Европейската комисия (ЕК) е в процес на преразглеждане на решението си затова дали трябва да се разрешат или забранят неоникотиноидите е Европейския съюз (ЕС). След две години на мораториум върху предложението, сега ЕК трябва да реши каква ще бъде съдбата на пестицидите до май тази година. За момента България взе решение да приложи дерогация. С това на практика страната ни разрешава прилагането на неоникотиноидите – “за ограничена и контролирана употреба”.
 
 
За 16 региона в страната е разрешено използването на неоникотиноиди - областите в Северна България, София и Пловдивска област. 
 
“Какво значи “ограничена употреба”, когато изключението обхваща на практика повече от половината ни страна”, коментират и недоумяват пчеларите.