Усилията на пчеларските браншови организации трябва да се насочат към иницииране на срещи и обсъждания за увеличаване на бюджета на „Националната програма по пчеларство” за следващия тригодишен период (2011-2013 г.). Това сочи отчет на програмата за миналата година, съобщиха от Министерството на земеделието и храните.

В същото време пчелари коментираха пред Фермер.БГ, че малко от тях реално се възползват от Националната програма по пчеларство. Процедурата е тромава и трудна за изпълнение, което отказва хората от участие.

Според пчеларите реално погледнато за помощ в сектора може да се говори, само когато има подпомагане на брой кошер. След като пчеларят е регистриран в базата данни, той може да получава определена сума, а не както е в момента – ходене по институции, вадене и събиране на дестки документи, губене на време. Например, ако стопанинът е регистрирал 30 кошера, да знае, че за всеки от тях ще получа по 20 лв, а не както е в момента – ходене по институции, вадене и събиране на дестки документи, губене на време.

Според МЗХ браншовите организации трябва да се насочат към разработване на алтернативни програми и мерки за подпомагане на пчеларите в България.

Целият бюджет на Програмата за 27-те страни-членки на ЕС е 28 млн. евро на година. Той се разпределя от Европейската комисия на база деклариран брой пчелни семейства на всяка страна. Основната цел на „Национална програма по пчеларство” за тригодишния период 2008-2010 е подобряване на условията за производство и търговия на пчелен мед и пчелни продукти.