x
съобщение
Нямате нови писма.
Известия за коментари
Известия за коментари
Нямате нови известия.
Мнения в абонирани
Мнения в абонирани
Добави приятел
Приятели
Нямате нови покани за приятелство.
Дейност на приятели
Дейност на приятели
Вход през фейсбук

Пчелари настояват за 40 лв. de minimis за пчелно семейство

Стопаните излизат на „Протест на булата“ на 10 декември пред сградата на МЗХГ в София

Пчелари настояват за 40 лв. de minimis за пчелно семейство
Автор: Весела Ванева, Фермер.БГ
Стотици пчелари, обединени в 30 сдружения, искат за тази година да бъде отпусната държавна помощ de minimis в размер на 40 лв. на пчелно семейство.
 
 
Това стана ясно от протестна декларация, предложена от Съюза на българските пчелари и от Обединения български пчеларски съюз преди насрочения за 10 декември тази година национален протест в София. 
 
Стопаните са възмутени от предварителните информации в бранша, че помощ de minimis ще бъде отпусната за 2018 г. в размер на едва 3,5 млн. лв. При 700 000 пчелни семейства в страната ще се паднат средно по 5 лв. на семейство. 
 
„С тези пари не можем да си платим дори само осигуровките“, възмущават се фермерите в социалните мрежи и подчертават, че няма да се откажат от протеста.
 
 
Министерството на земеделието, храните и горите (МЗХГ) не изпълни обещанието си помощта de minimis за пчеларите да се отваря всяка година, обявиха сдруженията в своята протестна декларация. Пчеларите изтъкват, че техният бранш е поставен в неравностойно положение спрямо другите животновъди, тъй като те не получават директни плащания на регистрирано пчелно семейство.
 

Много тежък остава и проблемът със системното отравяне на пчелите

 
„Не се спазва нормативната уредба при провеждането на пръскания. Искаме да се криминализират отравянията на пчелите. Липсва акредитирана лаборатория за изследвани и анализ на отровени пчели. Не се оказа истина, че в Тракийския университет се открива лаборатория за установяване на причините за смъртност при пчелите. Искаме създаване на акредитирана лаборатория в България“, подчертават сдруженията на пчеларите.
 
 
Организациите припомниха предложението си в новата Общата селскостопанска политика (ОСП) на ЕС за 2021-2027 г. да се включи екосистемната услуга „Опрашване”, като за нея пчеларите да получават по 60 евро на всяко регистрирано пчелно семейство.
Стопаните настояват и за създаване на дирекция „Пчеларство” в МЗХГ.
 
Участниците в протеста се готвят да излязат на улицата пред сградата на министерството в София с предпазните си дрехи и вече наричат акцията си „Протест на булата“ с мотото „Да спасим пчеларите". 
 
Организаторите изтъкват, че пчеларите са хора с различни професии – лекари, учители, инженери, народни представители, администратори, земеделски стопани и други, които упражняват една от най-важните професии за опазване на биоразнообразието на земята.
 
 
 
© 2018 Всички права запазени. Позоваването на Фермер.БГ е задължително!

Свързани новини
Фермери: Да има de minimis за всички животни
 
До 100% финансиране при лизинг на земя
10.12.2018 | 3431 прочитания
До 100% финансиране при лизинг на земя
Фермерите търсят опростена и бърза процедура за осигуряване на средства за новата стопанска година

Коя тема от новата ОСП представлява най-голям интерес за Вас?

news